22 de ani fără Anda Călugăreanu. Medicii i-au pierdut analizele când încerca să afle de ce e bolnavă!

În ziua de Sfânta Maria, la doi ani şi jumătate după Revoluţie, Anda Călugăreanu s-a stins sub povara unei boli nemiloase. Avea 45 de ani.

Vestea morţii uneia dintre cele mai mari artiste ale României secolului al XX-lea a şocat pe toată lumea. Totul se petrecuse înfiorător de repede: starea de rău, descoperirea bolii şi deznodământul tragic. Al doilea soţ al Andei Călugăreanu, Alexandru Medeleanu, a povestit într-un interviu pentru “Jurnalul Naţional” cum au decurs lunile de luptă cu cancerul pulmonar, din martie până în august 1992.
„În 1992 a plecat în Israel într-un turneu cu Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. A stat zece zile. Când s-a întors, m-am dus s-o iau de la aeroport. Mi-a zis doar atât: «Tati, nu mă simt bine». Am ajuns acasă şi tot rău îi era. Nu suporta deloc curentul. Am chemat un medic, a consultat-o şi ne-a zis că este vorba despre o răceală. I-a prescris penicilină, dar nu i-a folosit la nimc. În continuare se simţea rău. Până la urmă am dus-o la spital, la Elias. Pe radiografie a ieşit ceva pe plămânul drept. Medicul m-a chemat doar pe mine a doua zi. Mi-a zis că are o pată pe plămân de mărimea unei monezi de 5 lei. Am intrat în panică. Începea calvarul”, a relatat Medeleanu.
Anda Călugăreanu ştia că este foarte bolnavă, dar a avut nevoie de mai multe investigaţii pentru a ştii despre ce boală e vorba.
“Ne-am dus la spitalul de plămâni, unde i s-a făcut o analiză destul de traumatizantă. Era ca un fel de operaţie. A durut-o foarte tare şi trei zile a expectorat sânge. Peste o săptămână urma să primim rezultatul la investigaţie. Ne-am dus, dar ni s-a spus că analiza se pierduse. Îmi venea să-i omor pe medici”, a continuat Alexandru Medeleanu în interviul menţionat.
“Anda n-a vrut să repete investigaţia. Am mers şi la alţi doctori, dar niciunul nu ne-a pus un diagnostic. Abia în Grecia mi s-a spus că are cancer. Ea a ştiut tot timpul că este grav bolnavă, deşi nu i-am zis exact ce are. Ne minţeam unul pe altul. Ne făceam că nu ştim. Avea dureri aşa de mari, încât nici eu nu mai suportam. Mă simţeam inutil. A încercat să se sinucidă. Şi-a pus o batistă în gură. Am reuşit s-o salvăm. Era păcat să moară aşa”, a mai spus al doilea soţ al cântăreţei.
Revenită în ţară, Anda Călugăreanu a fost tratată de biofizicianul Carol Przbilla, cel care îl vindecase şi pe Nicolae Ceauşescu de cancer la prostată. “Razele aparatului său puteau să înmulţească celulele bune şi să le omoare pe cele bolnave”, a precizat Medeleanu.
După două zile de tratament, durerile dispăruse şi îşi făceau speranţe, deşi Przbilla i-a avertizat că situaţia este foarte gravă. “La 14 august, ne-a recomandat să mai facem o radiografie la plămân. Am făcut-o şi ne-a dat verdictul: «Dacă mai rezistăm patru zile, gata, am scăpat». A doua zi, la ora 5 dimineaţa, Anda a murit”.
sursă