Agenţia Naţională de Integritate a trimis către BEC o informare ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare

ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare

Agenția Națională de Integritate a trimis o informare către Biroul Electoral Central referitoare la Mircea Diaconu.

Astfel, ANI precizează că Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii la Parlamentul European.

„Astfel, potrivit unei decizii emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, starea de incompatibilitate în care s-a aflat domnul Mircea Diaconu a fost menținută definitiv și irevocabil, acesta aflându-se și sub interdicția prevăzută de lege de a ocupa o funcție eligibilă timp de trei ani”, informează ANI.

În scrisoarea transmisă BEC, ANI arată faptul că, deși în prima teză a alin. (2) din art. 25 din Legea 176/2010 se precizează faptul că „persoana eliberată din funcție urmare a constatării incompatibilității este decăzută din dreptul de a ocupa o funcție timp de trei ani, cu excepția celor electorale”, în a doua teză, legiuitorul menționeză expres, cu titlu de excepție, faptul că „dacă acea persoană a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioada de trei ani”.

Astfel, prin funcție eligibilă se înțelege orice funcție aleasă, întrucât legislația nu face distincție între funcțiile eligibile din cadrul Parlamentului României, Parlamentului European – sau alte categorii de autorități formate ca urmare a unui proces electiv. A acepta ideea potrivit căreia candidatura acestuia ar îndeplini condițiile legale având în vedere faptul că funcția eligibilă de senator nu este aceeași cu funcția eligibilă de europarlamentar, ar însemna nerespectarea scopului normei juridice și anume acela de prevenire și sancționare a stării de incompatibilitate.

Mircea Diaconu a demisionat, pe 19 martie, din partid, el declarând că intenționează să candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European.

„Am depus demisia la organizația din Curtea de Argeș, al cărei membru eram. Motivul e simplu, vreau să strâng 100.000 de semnături ca independent până pe 26 martie, să candidez independent și să-mi fac dreptate. (…) Este singura variantă ca să-mi iau de pe mine această mizerie pusă de Agenția Națională de Integritate”, a spus Diaconu.

El a precizat că a decis să demisioneze din PNL pentru a-și apăra singur imaginea.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că liberalii au susţinut în primă instanţă candidatura lui Diaconu, deoarece au fost de bună credinţă şi au luat informaţiile chiar de la acesta, însă au constatat în cele din urmă că nu poate fi susţinut.

„Mircea Diaconu se află, din nefericire, sub efectul unei sentinţe definitive a ICCJ, din 19 iunie 2012, şi care îi interzice domnului Mircea Diaconu dreptul de a ocupa o funcţie de demnitate publică vreme de trei ani, adică până în iunie 2015. Noi am avut toate bunele intenţii. Mircea Diaconu, atâta vreme cât a fost în PNL – unde de altfel sperăm ca după acest episod al încercării de candidatură independentă să şi revină, locul său este acolo, noi îl aşteptăm – am avut şi avem faţă de Mircea Diaconu toată preţuirea (…) PNL nu îşi poate permite şi nu şi-a permis niciodată să ignore sau să încalce o sentinţă definitivă a unei instanţe, cu atât mai mult o sentinţă definitivă a ICCJ. Nu am făcut-o nici cu alte prilejuri, chiar dacă au existat sentinţe, decizii ale instanţelor, care nu ne-au făcut plăcere, care au afectat chiar mai grav decât în cazul Mircea Diaconu, membrii importanţi ai PNL, oameni aflaţi în conducerea sa”, a declarat liderul PNL.

Update: Întrebat, miercuri, în ce stadiu se află cu strângerea celor 100.000 de semnături necesare candidaturii ca independent, Mircea Diaconu a răspuns:
„Se strâng şi acum şi vin în continuare şi este fabulos ce se întâmplă pe aici”.
Referitor la cererea de miercuri a ANI, către BEC. fostul ministru al Culturii a afirmat:
„Sigur că mă contesta, da, sigur, foarte bine. Din clipa asta suntem pe teren normal. Mă contestă, sigur. Există procedura rapidă de justiţie, se face, asta şi vreau. Contestaţie, judecată şi după-aia vom şti”, a spus fostul senator PNL.