ALERTĂ – DĂNCILĂ A AVERTIYAT MINIŞTRII CĂ UE PREGĂTEŞTE ‘OPŢIUNEA NUCLEARĂ’ ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI

România se pregăteşte să aibă soarta Poloniei şi a Ungariei, ţări împotriva cărora a fost activat articolul 7 al Tratatului UE. Premierul Viorica Dăncilă i-a avertizat în acest sens pe miniştri, în şedinţa de azi.
La finalul şedinţei de Guvern de joi, 13 septembrie, premierul Dăncilă i-a avertizat pe miniştri, afirmând că are informaţii că în octombrie există posibilitatea declanşării procedurilor pentru articolul 7 al Tratatului UE.
Dăncilă le-a cerut tuturor miniştrilor să încerce să clarifice la Bruxelles, în discuţii cu omologii din alte ţări UE şi comisarii europeni, faptul că România respectă statul de drept.
Articolul 7 din Tratatul UE este sancţiunea cea mai radicală existentă împotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot. Acest mecanism utilizat până acum doar în cazul Poloniei este prevăzut ca o ultimă măsură faţă de o ţară care comite o „încălcare gravă” a valorilor UE – printre care asupra statului de drept.
Calificat adesea drept „armă nucleară” instituţională, Articolul 7 poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene.