Andrei Năstase, despre condamnarea lui Adrian Năstase: E ca un vis urât

Fiul lui Adrian Năstase, Andrei Năstase, care şi-a vizitat joi tatăl la Penitenciarul Rahova, a declarat că această condamnare este „ca un vis urât”, din care încă familia „nu s-a trezit”.
„Am încercat să fim pregătiţi şi pentru varianta asta, dar ne aşteptam să fie bine, cum fiecare ne-am fi dorit. Deocamdată e greu, discutam şi pe drum şi cu mama şi cu Mihnea, nici nu ne-am revenit încă, e ca un vis urât, nici nu ştiu dacă ne-am trezit”, a declarat Andrei Năstase.

El a precizat că i-a adus fostului premier nişte lucruri la care tatăl său are dreptul, inclusiv mai multe cărţi şi reviste. De asemenea, Andrei Năstase a explicat că în cadrul vizitelor au dreptul numai două persoane, iar de această dată au intrat să vorbească cu Adrian Năstase numai soţia premierului, Dana Năstase şi fiul cel mic, Mihnea Năstase.

„Mă bucur totuşi că suntem sănătoşi, suntem împreună, suntem o familie unită şi dacă reuşim să rămânem aşa, vom trece peste absolut orice”, a mai spus Andrei Năstase.

Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase, a declarat marţi că fostul premier nu beneficiază în Penitenciarul Rahova de tratament şi regim special.

„Nu are niciun regim special. El are un tratament, care este avizat aici de medic. Cu avizul lui se iau medicamentele respective. Nu are absolut niciun tratament special, ci are un tratament corect”, a spus Cazacu, la Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat fostul prim-ministru.

Avocatul a indicat regimul de care beneficiază Adrian Năstase.

„Va intra într-un regim normal, cu cartelă telefonică, are dreptul să vorbească la telefon, să primească, conform organigramei de aici, patru vizite pe lună din partea familiei. Noi, avocaţii, avem acces oricând la dânsul”, a arătat el.

El a afirmat că Adrian Năstase nu a avut nicio cerinţă specială şi că acesta urmează regimul pe care îl are orice persoană în „perioada de carantină”.

Avocatul a precizat că nu i-a adus fostului prim-ministru cărţi, ci presă, pentru că a fost „extrem de bogată în ultimele 24 de ore”, şi felicitări din partea unor ambasade cu ocazia Anului Nou.

Ion Cazacu a susţinut că Adrian Năstase se simte foarte bine din punct de vedere moral.

„Este foarte bine. Aţi văzut de aseară. Am hotărât să meargă de bună voie. Să nu se mai dea niciun fel de alte explicaţii, pentru că aţi văzut gestul pe care un om îl poate avea. A fost interpretat că a fost o înscenare – lucru oribil din punctul meu de vedere. Cine poate susţine aşa ceva, că un glonte i-a trecut la un milimetru de carotidă, este un lucru oribil şi nu vreau să fac alte comentarii”, a spus avocatul.

Procedura de eliberare condiţionată este un pas firesc care va fi întreprins, a adăugat Cazacu, arătând că a intrat în posesia minutei scrise, dar că nu se aşteaptă ca motivarea scrisă a instanţei să fie făcută rapid. Cazacu a menţionat că procedura de eliberare condiţionată poate fi demarată şi fără motivarea scrisă, dar a menţionat că se va analiza această situaţie.

„O să stăm puţin să analizăm, mai ales că există, cel puţin teoretic, şi această intrare în vigoare a codurilor, şi trebuie să analizăm cu multe atenţie pentru că sunt o serie întreagă de dispoziţii tranzitorii sau care pot fi mai favorabile şi atunci nu trebuie să ne grăbim. O să analizăm până la 1 februarie. Principala noastră sarcină este să intre într-un regim care să-i ofere posibilitatea unei eliberări condiţionate şi după aceea ne vom gândi şi la celelalte aspecte, respectiv plângerea la CEDO”, a spus avocatul, menţionând că se va analiza şi problema confiscării averii lui Năstase.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat luni pe fostul premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul Zambaccian. Decizia este definitivă. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mihai Simionescu)