Antonescu: Proiectul Constituției va fi trimis la CCR și Comisiei de la Veneția

Crin Antonescu, preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, a anunţat finalizarea textului iniţiativei de modificare a Legii fundamentale, ca urmare a reanalizării documentului. “Principala noutate faţă de proiectul iniţial: mi se pare că am făcut un pas înainte în a diferenţia la nivel constituţional de această dată, sau deocamdată, atribuţiile celor două Camere în funcţie de aplicarea celor două meniri ale unui Parlament: legiferare şi control. Legiferarea direcţionată majoritar pe Camera Deputaţilor, controlul pe Senat”, a declarat Antonescu.

În noul proiect, a fost eliminată prevederea potrivit căreia Parlamentul trebuia să aprobe prin vot organizarea referendumurilor, în situaţia în care acesta este solicitat de preşedinte sau de 250.000 de cetăţeni.

În plus, s-a renunţat la ideea moţiunii de cenzură contructivă, respectiv ca în momentul iniţierii acesteia să fie precizat şi potenţialul candidat pentru funcţia de prim-ministru.

De asemenea, în cazul posibilităţii dizolvării Parlamentului ca urmare a neînvestirii Guvernului s-a prelungit termenul pentru validarea unui Cabinetul de la 30 de zile la 60 de zile.

În plus, s-a menţionat că pentru dizolvarea Parlamentului e necesară respingerea a trei propuneri de Guvern şi nu doar a unei singure propuneri în termenul de 60 de zile.

În cazul Avocatului Poporului a fost eliminată prevederea propusă în textul de revizuire care reglementa posibilitatea demiterii acestuia.

Un alt amendament adoptat precizează faptul că magistraţii fac excepţie de la persoanele fizice şi juridice care sunt obligate să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare.