AUGUSTIN LAZĂR IESE DIN SISTEM: CSM I-A ACCEPTAT CEREREA DE PENSIONARE

Secția pentru procurori a CSM a suplimentat ordinea de zi a ședinței de joi cu solicitarea procurorului general, Augustin Lazăr, de eliberare din funcție prin pensionare. Mandatul de procuror general al lui Lazăr expiră la finele lunii aprilie.
Procurorii din CSM au dat undă verde cererii de pensionare.
Augustin Lazăr a confirmat miercuri seară că și-a depus cererea de pensionare, precizând totodată că mandatul său la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) expiră pe 27 aprilie.
Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că pentru ca solicitarea de pensionare să fie discutată în Secția de procurori trebuie obținute relații de la Inspecția Judiciară, respectiv de verificat dacă Augustin Lazăr nu are acțiuni disciplinare exercitate, și de la Parchetul General, dacă nu are începute cercetări penale în ceea ce-l privește, precizând că miercuri au fost cerute aceste informații de la Inspecția Judiciară.
El și-a depus candidatura pentru un nou mandat, iar săptămâna trecută a fost chiar intervievat de o comisie de la Ministerul Justiției condusă de Tudorel Toader, însă ulterior Toader a anunțat că niciunul dintre cei patru candidați nu au îndeplinit condițiile pentru a conduce Ministerul Public, așa că procedura a fost reluată.
Augustin Lazăr a fost acuzat, în ultima perioadă, că a refuzat de două ori eliberarea condiţionată a disidentului anticomunist Iulius Filip, închis la Aiud în anii 80. La vremea respectivă, Lazăr era procuror în Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud. Actualul procuror general a explicat că atribuțiile sale erau doar să constate dacă cei care cereau eliberarea condiționată și-au făcut fracția de pedeapsă, conform legii, și că nu decide eliberarea sau nu a deținuților.