Băsescu: „Dacă vrem să ajutăm democraţia din Ucraina, trebuie să acţionăm la fel ca Federaţia Rusă”

Preşedintele Traian Băsescu susţine că UE şi NATO trebuie să trebuie să sprijine armata ucraineană cu echipamente necesare pentru a face faţă Rusiei.

„Dacă vrem să ajutăm democraţia din Ucraina, trebuie să acţionăm la fel ca şi Federaţia Rusă”, a comentat şeful statului, în a cărui opinie „armata ucraineană s-a săturat de câte căşti şi arme neletale le-au fost trimise”.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la reuniunea diplomaţiei că statele democratice trebuie să să ajute armata ucraineană cu orice mijloace care-i sunt necesare într-o luptă ce poate deveni inegală.
„Statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii (…) Cred că armata ucraineană s-a săturat de câte căşti şi arme neletale le-au fost trimise. E timpul, dacă vrem să ajutăm democraţia din Ucraina, dacă vrem să dăm o şansă poporului ucrainean, trebuie să acţionăm la fel ca şi Federaţia Rusă”, a spus Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii români.
Şeful statului a mai precizat că trebuie puse la dispoziţia armatei ucrainene „orice mijloace” necesare pentru a o ajuta „în această luptă care poate deveni inegală”.
„Dacă statele UE, NATO nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene cu echipamentele necesare pentru a face faţă Rusiei, şansele guvernului de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii şi există riscul unui măcel la adresa Ucrainei”, a mai spus preşedintele.
Băsescu a adăugat că, în acest moment, interesul României este o prezenţă mai mare a forţelor navale NATO în Marea Neagră. „Opţiunea noastră nu este pentru mari baze militare, avem mari baze militare, dar o prezenţă navală este extrem de importantă”, a spus el.
Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

– ‘Legat de Ucraina, analizele noastre au probat că nu era vorba de o invazie în stil clasic, cu toate categoriile de arme şi efective impresionante. Ne aducem aminte din 1968, când Rusia face o invazie, o face, nu se încurcă. Chiar dacă termenul de invazie folosit de preşedintele Poroşenko nu a fost cel mai corect, aşa cum precizam în declaraţia de ieri seară, este extrem de clară escaladarea majoră a acţiunilor Federaţiei Ruse în sprijinul separatiştilor. Această escaladare nu a început ieri-alaltăieri, ci acum o săptămână.

– Riscul major este răsturnarea raportului de forţe în favoarea separatiştilor, adică a Federaţiei Ruse, pentru că ea alimentează acest conflict în estul Ucrainei. Apreciem că armata ucraineană se află în dificultate şi, o spun fără nicio reţinere, dacă statele UE, NATO nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene cu echipamentele necesare pentru a face faţă Rusiei, şansele guvernului de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii şi există riscul unui măcel la adresa Ucrainei.

– Cred că armata ucraineană s-a săturat de câte căşti şi arme neletale le-au fost trimise. Trebuie să acţionăm ca Federaţia Rusă, adică să punem la dispoziţia ucrainenilor toate mijloacele pentru ca lupta să nu devină ilegală. De asemenea, trebuie reevaluat nivelul de sancţiuni împotriva Rusiei. Aceasta este poziţia mea, Ucrainei trebuie să îi fie puse la dispoziţie toate mijloacele. De asemenea, trebuie impuse noi sancţiuni militare şi energetice la adresa Rusiei.

– În momentul de faţă, interesul României este o prezenţă mai mare a forţelor navale NATO în Marea Neagră. În Marea Neagră, vor veni elemente majore de riscuri de securitate din zona diferenţei mari de capacităţi navale între Rusia şi România sau Bulgaria. Vreau să se înţeleagă foarte clar că România nu este un promotor al anulării tratatului CFE, este important ca el să se menţină. Opţiunea noastră nu este pentru mari baze militare, avem mari baze militare, dar o prezenţă navală este extrem de importantă.
sursa: