Băsescu întoarce în Parlament legea care scapă 1200 de aleşi locali de dosarele cu ANI: „Se impune menţinerea acestei incompatibilităţi”

Preşedintele Traian Băsescu a trimis astăzi în Parlament, pentru reexaminare, proiectul de lege votat pe 24 iunie prin care deputaţii i-au pus la adăpost pe primarii şi pe preşedinţii de Consilii Judeţene de dosarele de incompatibilitate în care riscau să fie condamnaţi definitiv pentru conflict de interese. Ducă legea va rămâne nemodificată, sute de dosare aflate deja pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi, practic, după promulgare, la un pas de decizii finale favorabile aleşilor locali, chiar dacă Agenţia Naţională de Integritate a câştigat până acum procesele.
Legea a cărei trecere prin Parlament a fost echivalată de către preşedintele ANI, Horia Georgescu, drept “a doua marţi neagră după cea din decembrie 2010” a fost respinsă de preşedintele Traian Băsescu cu argumentul că “nu este oportună”. Şeful statului consideră că eliminarea incompatibilităţii între funcţia de primar sau preşedinte de CJ şi cea de reprtezentant în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară (ADI) “are un impact negativ” întrucât “diminuează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi vine în contradicţie cu recomandările cuprinse în Raportul MCV”.

Gândul a dezvăluit în premieră implicaţiile acestei legi faţă de peste 100 de dosare aflate deja pe rolul instanţelor, dar şi faţă de cele aproximativ 1000 de verificări de care primarii şi preşedinţii CJ s-au temut constant, mesajul lor fiind transmis explicit liderilor PSD. Preşedintele poate întoarce o lege în Parlament o singură dată, textul adoptat de cele două Camere în urma cererii sale urmând să fie promulgat obligatoriu în 10 zile. În condiţiile adoptării proiectului cu o largă majoritate, inclusiv cu voturile unor liberali din aripa Tăriceanu (vezi rezultatul votului AICI), trimitearea sa la reexaminare va fi, cel mai probabil, doar de natură să întârzie cu câteva luni efectele legii, având în vedere vacanţa parlamentară până în septembrie.

Băsescu: modificarea deputaţilor „creează instabilitate”

“Adoptarea acestui act normativ nu este oportună deoarece participarea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene în organele de conducere ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară amintite nu se justifică în mod obiectiv. Mai mult, soluţia legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităţilor. Practic, ca efect al noului text de lege, Agenţia Naţională de Integritate nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociaţii”, se arată în cererea de reexaminare în sensul respingerii legii.

În opinia lui Băsescu, “se impune menţinerea acestei incompatibilităţi” (…) “pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivităţilor locale cu cele personale”. “Este evident că noul text de lege este de natură să pună în discuţie imparţialitatea şi obiectivitatea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene, creând premisele unui conflict de interese”, argumentează preşedintele.

Băsescu contestă totodată faptul că eliminarea incompatibilităţii s-a făcut fără trimitere explicită la legea pe care o modifică, “această modalitate de reglementare fiind de natură să creeze instabilitate legislativă şi texte de lege echivoce”.