Cat a incasat Biserica de pe urma celor 220.000 credinciosi prezenti la moastele Sfintei Parascheva

Sunt ultimele ore de pelerinaj la moastele Sfintei Parascheva, pe la care au trecut sa se inchine peste 220.000 de credinciosi, spun jandarmii.
Dupa un calcul estimativ, cele cinci zile in care pelerini din toata lumea au ajuns la Iasi aduc venituri importante pentru Mitropolia Moldovei si Bucovinei: 600.000 de euro numai din lumanari si pomelnice.
S-au luat in calcul 250.000 de credinciosi: 220.000 care s-au inchinat la racla, potrivit jandarmilor, plus cei care au participat la Sfanta liturghie sau doar s-au inchinat in biserica, fara sa stea la randul pelerinilor.
Aproape fiecare credincios a lasat bani pentru pomelnicele in cutiile raspandite la Mitropolie. Daca socotim cel putin 10 lei pusi la pomelnic rezulta doua milioane si jumatate de lei.
In curtea catedralei au fost puse 5 cutii pentru pomelnice. Patru dintre ele au fost asezate pe o distanta de mai putin de 200 de metri, pe aleea principala de acces spre Mitroplie, in calea credinciosilor.
La baldachinul cu moastele Sfintei Parascheva, pelerinii au putut pune pomelnice in doua cutii mari, asezate discret, in stanga si in dreapta raclei. Recipientele abia se vad de departe, fiind mascate de buchete mari de flori si de icoane. In plus, mai multi preoti au stat permanent langa ele.
Bani frumosi au iesit si din vanzarea lumanarilor. La un leu bucata, se aduna 250.000 de lei. Numai pomelnicele plus luminarile au adus venituri de doua milioane si 750.000 de lei, adica peste 600.000 de euro.
N-am socotit si incasarile de la tarabele Mitropoliei unde s-au vandut obiecte religioase.
Fiecare pelerin a putut sa cumpere de exemplu sticla pentru agheazma la 5 lei bucata, icoane intre 5 lei si 50 de lei, matanii- la 4 lei bucata si sticle cu mir.
Ca in fiecare an, reprezentantii Mitropoliei au pastrat discretia in privinta banilor stransi: „Bilantul il vom face la 2-3 zile dupa ce o ducem pe Sfanta inapoi in catedrala. Departamentul Economic se ocupa de bani.”
Oamenii bisericii spun ca profitul de pe urma celui mai mare pelerinaj crestin merge la actiuni caritabile si ajutorarea bisericilor sarace.

SURSA:PROTV