CONCLUZIILE misiunii FMI în România: REDUCEREA CAS cu 5% NU a fost o propunere care să fi fost inclusă în bugetul pentru 2014

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va prezenta marţi, după ora 10:00, principalele concluzii ale primei misiuni de evaluare a acordului preventiv de tip stand-by, în valoarea de circa 2 miliarde de euro, parafat la finele lunii septembrie. gândul transmite LIVE TEXT.

Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI pentru România:

„Evaluarea noastră este că programul se menţine în parametri, în linii mari”.

„Am revizuit proiecţia noastră de creştere a PIB-ului cu 0,2 puncte procentuale. Credem că aceasta se datorează evoluţiei din agricultură. Cu toate acestea, cererea internă rămâne scăzută”.

„Pentru anul 2014 proiectăm o creştere reală la PIB-ului constantă, ceea ce înseamnă că această se va menţine la 2,2%. Pentru anul viitor, creşterea ar trebui să fie determinată de nişte investiţii mai mari, pentru că Guvernul a avut success în ultima vreme în absorbirea fondurilor UE şi aceasta va avea efect asupra creşterii de viitor”.

„Criteriul de performanţă pentru luna octombrie a fost îndeplinit în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi arieratele administraţiei publice locale”.

Despre nerealizarea veniturilor: „Această nerealizare reflectă atât cererea internă slabă cât şi profitabilitatea scăzută, în special cea bancară, reflectă şi reorganizarea ANAF. De aceea, deficitul a fost uşor majorat, la 2,5%, condiţionalitatea din program include şi un ajustor specific, de 0,2% din PIB, acesta fiind destinat fondurilor europene”.

„Nefinalizarea privatizării la CFR Marfă este un pas înapoi”.

„Continuarea procesului de privatizare va dura ceva. Noul termen limită pe care îl avem în vedere, ar fi undeva în 2015” . „Este foarte important să se aducă investiţii private în sectorul transporturilor. Termenul este unul maxim. Dacă se poate face mai repede, se va face. Este foarte important ca această privatizare să fie făcută bine”.

Despre posibilitatea intrării CFR Marfă în insolvenţă: „Guvernul trebuie să ia în considerare toate opţiunile. Eu cred că acest plan poate să funcţioneze. Dacă acesta nu va merge, guvernul trebuie să-şi reconsidere opţiunile”, a spus Schaechter.

„Este important să menţionăm că Guvernul se angajează să îmbunătăţească gradul de colectare şi să reducă evaziunea fiscală”.

„Aceasta (reducerea CAS cu 5 puncte procentuale n.r.) nu a fost o propunere care să fi fost inclusă în bugetul pentru 2014. Am discutat de mai multe ori despre o asemenea măsură. România are o povară mare asupra muncii. Trebuie văzut cum poate fi redusă. Trebuie însă să evităm ca o reducere a contribuţiilor să genereze o gaură în buget”.

Despre reducerea TVA: „Autorităţile s-au angajat să analizeze impactul, din păcate este mult prea devreme pentru a evalua impactul. Banca Naţională a evaluat impactul asupra inflaţiei şi s-a constatat că această reducere s-a reflectat în inflaţie şi este unul dintre motivele pentru care inflaţia a fost atât de scăzută în septembrie şi octombrie”.

Reprezentantul CE, despre schimbarea metodologiei de calcul a accizelor: „Mai multe detalii se vor prezenta. Comisia Europeană a fost implicată, ca de fiecare dată, în negocierile cu guvernul şi a fost de acord cu această măsură”.

sursa – gandul