CONFRUNTARE CRISTINA TARCEA – TONI GREBLĂ LA CCR: PREŞEDINTELE INSTANŢEI SUPREME VA REPREZENTA ÎCCJ ÎN CAUZA PRIVIND COMPLETELE DE 5 JUDECĂTORI

Cristina Tarcea, președintele ÎCCJ, a ajuns, miercuri, la CCR, unde va susține poziția instanței supreme privind componența completelor de 5 judecători. Din partea Guvernului va participa chiar secretarul general al instituției, Toni Greblă, fost judecător CCR.
Toni Greblă este el însuşi judecat la ÎCCJ de un complet de 5 judecători, după ce în prima instanţă a fost achitat.
Noua formă a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, intrată în vigoare, prevede clar că toţi cei cinci judecători care compun completurile de la ÎCCJ trebuie traşi la sorţi. Regulamentul ÎCCJ stabilea că doar patru judecători sunt stabiliţi prin tragere la sorţi, preşedintele completului fiind ales direct dintre preşedintele ÎCCJ, vicepreşedintele ÎCCJ sau preşedintele Secţiei Penale.
Noua formă a legii prevede că tragerea la sorţi pentru formarea completelor se face la începutul fiecărui an, motiv pentru care ÎCCJ a considerat că actualele complete mai pot funcţia până la finalul anului.
Premierul Viorica Dăncilă a sesizat, la începutul lunii octombrie, CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) referitor la formarea completurilor de cinci judecători de la instanța supremă.