Cu Victor Ponta de faţă Ordonanţa „Dragnea”, învinsă în Cameră de chiulul PSD-iştilor

7 voturi au lipsit pentru ca ordonanţa să treacă de Cameră. Urmează votul din Senat,

dar efectele ordonanţei nu pot fi blocate, chiar dacă este respinsă definitiv şi în Senat. Cine a votat pentru migraţie şi cine s-a opus.

7 voturi le-au lipsit majoritarilor

Legea pentru aprobarea OUG 55/2014 (ordonanţa de urgenţă care permite migraţia aleşilor locali) nu a trecut de Camera Deputaţilor. S-au înregistrat 195 de voturi în favoarea ordonanţei, 109 „contra” şi 21 de abţineri. Pentru ca actul normativ să treacă, ar fi fost necesare 202 voturi, fiind vorba de o lege organică. Deşi majoritarii s-au mobilizat exemplar – au fost prezenţi în plen şi miniştri, inclusiv premierul Victor Ponta, motiv pentru care s-a amânat şedinţa de guvern –, tot au lipsit 7 voturi.

Votul de miercuri din Camera Deputaţilor nu influenţează însă parcursul legii de aprobare a ordonanţei de urgenţă care legalizează migraţia politică a aleşilor locali, pentru că Senatul este cameră decizională.

Un vot fără valoare practică

Rămâne de văzut cum se vor desfăşura ostilităţile la Senat. Şi fără UDMR – care şi-a manifestat dezaprobarea faţă de ordonanţă –, majoritarii au numărul de voturi suficiente pentru a trece ordonanţa. PSD+UNPR+PC+grupul Tăriceanu + 2 independenţi au în total 94 de voturi, cu 8 mai multe decât sunt necesare pentru trecerea unei legi organice. Indiferent dacă ordonanţa trece sau este respinsă, rezultatul este acelaşi: migraţia aleşilor locali nu poate fi blocată. Dacă ordonanţa trece, autorii ordonanţei vor avea o „acoperire” parlamentară pentru că au promovat migraţia; dacă ordonanţa este respinsă, ea va produce efecte până când legea de aprobare, transformată în acest caz în lege de respingere, va fi publicată în Monitorul Oficial. Or, conform calendarului parlamentar – atenţie, ne referim la procedura de maximă urgenţă –, o eventuală lege de respingere nu poate ajunge pe masa lui Traian Băsescu mai repede de 2 sau 3 octombrie şi chiar dacă preşedintele o promulgă imediat, poate ajunge în Monitorul Oficial în jur de 5 sau 6 octombrie. Singurul „câştig” va fi acela că se va scurta cu cca 8 sau 10 zile „fereastra” de migrare a aleşilor locali.

ACL a votat 100% NU, grupul Tăriceanu 100% DA

Structura votului a fost următoarea:

PSD (+ UNPR): 163 voturi DA – 1 vot NU

PC + grupul Tăriceanu: 25 voturi DA – 2 NU – 2 abţineri

PNL: 0 voturi DA – 55 voturi NU – 2 abţineri

PDL: 0 voturi DA – 29 voturi NU

PPDD: 1 vot DA – 13 voturi NU – 1 abţinere

UDMR: 2 voturi DA – 1 vot NU – 12 abţineri

Minorităţi: 4 voturi DA – 1 vot NU – 3 abţineri

Neafiliaţi: 1 vot DA – 10 voturi NU – 1 abţinere