Cum răspunde Adrian Năstase la întrebarea de unde a avut 760.000 de euro pentru a plăti prejudiciul în dosarul „Trofeul calităţii”

Avocaţii lui Adrian Năstase au anunţat în februarie anul acesta că fostul premier a plătit 760.000 euro din prejudiciul de 1,5 milioane euro constat în dosarul Trofeul Calităţii. Prezent la recursul dosarului Zambaccian, Năstase a refuzat să spună de unde a avut cei 760.000 euro. Năstase a anunţat însă că va dezvălui de unde a avut banii numai celor care îl vor ajuta să strângă acestă sumă de bani. Năstase a mai declarat că în opinia sa cei 760.000 euro au fost „o donaţie făcută statului român”
Curtea Supremă a stabilit pe 20 iunie 2012 că Adrian Năstase este vinovat în dosarul Trofeul Calităţii şi l-a obligat, pe lângă pedeapsa de doi ani de închisoare, să plătească şi 760.000 euro prejudiciu datorat statului român.
Întrebat de reporterul gândul de unde a avut fondurile necesare să plătească această sumă, Adrian Năstase a răspuns în felul următor: „Le voi răspunde celor care mă vor ajuta să strâng banii care au fost necesari pentru plata acestei sume pe care deocamdată o consider o donaţie din partea mea către bugetul statului. Le voi spune celor care vor dori cu adevărat să mă ajute să strâng aceşti bani. Nu consider că a fost vreun prejudiciu”, a declarat Năstase
În august anul acesta Năstase se arăta nemulţumit că nu a primit nici un ajutor financiar din partea colegilor de partid. „Eu m-aş fi aşteptat… Campania aceea, care era şi campanie parlamentară şi prezidenţială, nu a fost a mea, a fost a partidului. În partid însă, s-a considerat că a fost campania mea. Dacă nu am fost cuminte şi am vrut să fiu candidat, aşa mi-a trebuit”, a spus fostul preşedinte al PSD la o emisiune televizată.
Năstase a dat exemplul lui Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte al Franţei, care, după ce i-a fost sistat dreptul la rambursări de la stat de aproximativ 10 milioane de euro (cheltuieli de campanie electorală), a beneficiat de susţinerea financiară a colegilor săi de partid.
În sentinţa din 20 iunie, prin care Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, se menţionează că dispoziţiile hotărârii emise de prima instanţă sunt menţinute. Astfel, cei cinci judecători au decis să menţină decizia prin care Adrian Năstase, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian şi Gasparovici Diana sunt obligaţi să plătească prejudiciul de aproximativ 1,5 milioane euro.
Prejudiciul de 1,5 milioane a fost împărţit în două: jumătate de sumă trebuia plătită de Adrian Năstase în solidar cu ceilalţi inculpaţi iar cealaltă jumătate trebuie plătită în solidar doar de ceilaţi inculpaţi. Prejudiciul trebuie să intre în conturile Inspectoratului de Stat în Construcţii. Instituţia deschis la începutul anului procedura de executare silită pentru Năstase. Ulterior pe 12 februarie avocaţii lui Adrian Năstase au anunţat că fostul premier a plătit cei 760.000 euro.

Cât mai are Năstase în conturi
Avocatul lui Năstase a explicat că, din acest prejudiciu, instanţa a stabilit că pentru 760.000 euro sunt responsabili în solidar Adrian Năstase şi ceilalţi cinci inculpaţi. Pentru restul de bani, până la 1,5 milioane euro, adică tot 750.000 euro responsabili în solidar sunt ceilalţi cinci inculpaţi. Astfel că Adrian Năstase a decis să plătească el singur suma de 760.000 euro.
În ultima declaraţie de avere, Adrian Năstase declara că, împreună cu Dana Năstase, deţine în conturi următoarele sume de bani: 835 euro, 7800 lei, 1.430.000 lei şi 195.000 euro. În declaraţia din iulie 2012, Năstase a mai consemnat că în 2011 a vândut o pădure din Corbeanca pentru suma de 350.000 euro.

SURSA:GANDUL