Cum se vede din Parlament recesiunea tehnică. Senator PSD: „Datele sunt relative. Să nu ne speriem, să fim optimişti”

Senatorii se întrunesc luni, în sesiune extraordinară, pentru reducerea CAS, criticată de preşedinte// Deputat PNL: „Nu mă uit în gura unor politruci care nu au citit o carte la viaţa lor”
Cu datele Eurostat care arată că România a reintrat în recesiune tehnică şi cu avertismentul preşedintelui Traian Băsescu că reducerea CAS bagă ţara în criză, parlamentarii nu renunţă la legea care scade constribuţiile sociale cu cinci puncte procentuale. Ba mai mult, spun că micşorarea CAS va avea ca efect tocmai evitarea reintrării României în criză. Cât priveşte datele Eurostat, aleşii spun că acestea nu relevă sută la sută reintrarea în recesiune. „Sunt întrebări de sondaj prezentate şi prelucrate. Operatorii de statistică lucrează cu date relative, prin urmare publicările lor sunt relative. Să nu ne speriem, să fim optimişti”, a declarat senatorul PSD Sorin Bota.
Senatul a fost convocat în şedinţă extraordinară luni, 18 august, pentru dezbaterea proiectului de lege privind reducerea CAS la angajator cu cinci puncte procentuale. Această măsură a fost votată de Parlament în unanimitate, în luna iulie şi, cu toate acestea, ea a fost puternic contestată de preşedintele României.
După întâlnirea din luna iulie dintre premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, şi preşedintele Traian Băsescu, acesta din urmă a reiterat marea problemă a reducerii CAS: sustenabilitatea. “Nu ţin să-l retrimit (n.r.- în Parlament), problema e cum acoperim gaura de cinci miliarde. Avem şi MTO* care înseamnă 5-6 miliarde”, a spus atunci şeful statului.
sursa: