DESKTOP VS LAPTOP? CE CUMPARAM?

Computerele desktop au fost intotdeauna in fruntea tehnologiei. Cele mai noi tehnologii sunt lansate prima data pe un sistem desktop. Laptop-ul este considerat fratele mai mic al desktop-ului; fiind convenabil sa-l purtati cu voi, dar avand costul aproximativ egal cu a unui desktop oferea o performanta mai mica si scadea gradul de utilizare dupa un timp, necesitand reincarcarea bateriei.

DE CE DESKTOP?
Desktop-urile au dominant piata de PC-uri inca de la inceput, si chiar in forma sa actuala este foarte similara cu design-ul original. Desktop-urile au fost piatra de temelie a pietei PC-urilor inca de la inceput. Unitatea centrala are nevoie de un dispozitiv de afisare, pentru a permite utilizatorului sa vada ceea ce face.
Desktop-urile sunt intotdeauna in partea din fata a curbei tehnologiei. Atunci cand vine vorba de jocuri high-end si aplicatii cu cerinte foarte mari, utilizate de profesionisti, cum ar fi editari video, 3D si foto de dimensiuni mari, programe stiintifice si alte actiuni avansate, nu este indicat sa folositi un laptop in locul unui desktop deoarece performantele celor mai avansate parti hardware a unui laptop nu pot egala performantele hardware a unui desktop avansat. De asemenea, acestea nu se bazeaza pe puterea unei baterii pentru a functiona, tot ce faceti este sa-l conectati la o priza, si il puteti utiliza nelimitat (atat timp cat aveti curent electric).
Principalele avantaje ale achizitionarii unui desktop sunt ca acestea sunt cele mai performante PC-uri disponibile, sunt mai ieftine comparand cu aceeasi performanta a unui laptop si au capacitatea de upgrade, adica pot fi inlocuite parti hardware foarte usor, spre deosebire de latop care are un spatiu foarte mic pentru depozitarea pieselor.

DE CE LAPTOP?
Laptop-urile au fost lansate initial in mijlocul anilor ’80, dar nu au devenit “mainstream” pana la inceputul anilor ’90. Scopul unui laptop a fost de a fuziona un sistem cu un dispozitiv de afisare si sa poata fi carat de o singura persoana. In timp ce primele laptop-uri au fost un pic ciudate, ele au devenit rapid elegante si foarte utile.
Laptopurile sunt calculatoarele cele mai convenabile de folosit, putand sa faceti ce vreti, cand vreti, oriunde vreti. In timp ce partea hardware nu poate fi identica cu cea a sistemelor desktop, software-le folosite zi de zi sunt identice, adica orice software va rula atat pe un laptop cat si pe desktop.
Principalele avantaje ale achizitionarii unui laptop sunt capacitatea de a-l folosi in orice loc si sunt mai usor de utilizat decat desktop-urile. Acestea pot rula, de asemenea, toate softwarele folosite in fiecare zi pe un desktop, nefiind nicio diferenta sesizabila, singura diferenta sesizabila, asa cum am spus si mai sus, este atunci cand vine vorba de aplicatii avansate folosite doar de useri profesionisti si de ultimele jocuri aparute pe piata.

DECIZIA APARTINE UTILIZATORULUI
Deci, atunci cand cumparati un computer nou, alegerea intre un laptop si un desktop poate fi o decizie grea. Desktop-ul si laptop-ul vor putea rula aproape aceleasi aplicatii, astfel incat decizia devine un argument de portabilitate vs performanta. Doriti sa jucati cele mai noi jocuri si sa obtineti o imagine sau editare video intr-o clipa? Sau mai degraba sa stati pe canapea, sa cititi e-mail-ul, si sa navigati pe internet in timp ce vizionati un program la TV?
Aceasta decizie este o preferinta personala. Totul depinde, pana la urma, de preferintele utilizatorului si, nu in cele din urma, de bugetul alocat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *