Despre Roşia Montană Vosganian: Aurul ăla stă acolo, în pământ, de sute de ani. Poate să mai stea

Vosganian: Aurul ăla stă acolo, în pământ, de sute de ani. Poate să mai stea

Invitat la Realitatea Tv, Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că este de acord cu exploatarea de la Roşia Montană, însă nu în orice condiţii, ci numai dacă mediul înconjurător nu va fi afectat.

„Aurul ăla stă acolo, în pământ, de sute de ani şi poate să mai aştepte! Dacă stricăm mediul înconjurător nu o să-l mai repare nimeni”, a declarat Vosganian.

Referitor la gazele de şist, ministrul a precizat că subiectul este o simplă dezbatere în lipsa unui acord al ministrului Mediului.

„Este o exploatare bună, însă dacă afectează mediul înconjurător nu sunt de acord. Până când Ministrul Mediului nu dă un acord este doar o dezbatere”, a spus Vosganian.

În proiectul Roşia Montană, parlamentul ar putea fi cel care va decide până la urmă, în condiţiile în care aproape 12 ani nimeni nu s-a pronunţat oficial.

Premierul, care iniţial a respins acest proiect, a revenit asupra deciziei precizând că a format o comisie de negociere pentru a vedea dacă există posibilitatea ca toate condiţiile de mediu să fie îndeplinite, dacă putem avea o participare mai importantă a statului, dar şi redevenţe mai mari.

Concluziile acestei comisii, spunea premierul, ar urma să fie trimise către parlament, pentru a lua o decizie.

Traian Băsescu, susţinător înfocat al acestui proiect, a cerut în mai multe rânduri noului ministru al Mediului, dar şi Guvernului să analizeze rapid şi să decidă în legătură cu investiţiile de la Roşia Montană, dar şi cu acelea de la Roşia Poieni şi gazele de şist.

În acest context, preşedintele îi acuza pe demnitari de demagogiei şi de laşitate, arătând că un parteneriat cu firme străine ar fi singura soluţie, în condiţiile în care România nu are miliardele de euro necesare tehnologiile exploatării acestor resurse.

Traian Băsescu a reamintit de nenumărate ori și faptul că țara noastră nu mai are resurse pentru crearea locurilor de muncă și a invocat nevoia unei responsabilități în ceea ce privește reluarea activităţii de minerit.
SURSA – COTIDIANUL.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *