Directorul suspendat al RA-APPS, Gabriel Surdu, eliberat din arest şi cercetat sub control judiciar

Directorul suspendat al RA-APPS, Gabriel Surdu, a fost eliberat din arest,

în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, care a dispus cercetarea acestuia sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat că i-a cerut şefului CJ Buzău să faciliteze firmei sale obţinerea unui contract, informează Mediafax.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au admis contestaţia formulată de Gabriel Surdu, după ce Tribunalul Bucureşti dispusese, în 5 iunie, ca directorul suspendat al Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) să fie cercetat în continuare în arest preventiv, pentru încă 30 de zile.
PUBLICITATE

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, astfel că Gabriel Surdu a fost eliberat din arestul Poliţiei Capitalei, unde era încarcerat din 12 mai.

Gabriel Surdu, aflat la conducerea RA-APPS din aprilie 2007, a fost suspendat din funcţie în 13 mai, după arestarea sa preventivă.

Procurorii DNA au făcut, în 29 aprilie, patru percheziţii în Bucureşti şi Prahova, la sediul RA-APPS, la o firmă şi la locuinţele unor persoane suspectate de fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2013-2014. În aceeaşi zi, Gabriel Surdu a fost reţinut, însă Tribunalul Bucureşti a dispus cercetarea acestuia sub control judiciar, ulterior fiind arestat preventiv, în urma deciziei luate de Curtea de Apel Bucureşti, la judecarea contestaţiei procurorilor.

Georgian Gabriel Surdu este suspectat că, în vara anului 2013, i-ar fi cerut preşedintelui Consiliului Judeşean Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent suspendat din funcţie, să-i faciliteze obţinerea unor contracte de lucrări în judeţul Buzău pentru SC Construct CO Group SRL, firmă pe care o conducea printr-un intermediar.

Cristinel Bîgiu ar fi fost de acord cu cererea lui Gabriel Surdu şi l-ar fi sprijinit să ob?ină un contract de lucrări pentru SC Construct Co Group SRL, în comuna Ghergheasa, în schimbul intervenţiei sale pe lângă primarul localită?ii buzoiene fiind solicitat 8% din valoarea contractului, au precizat sursele citate.

În acest sens, Bîgiu l-ar fi prezentat pe Horaţiu Daniel Vidan Popa primarului localităţii Ghergheasa, iar în 21 mai 2014, între Primăria Ghergheasa şi SC Construct Co Group SRL administrată de Vidan, a fost încheiat contractul de lucrări de proiectare şi execuţie privind „Modernizare drumuri de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, judeţul Buzău”, în valoare de 48.678.773,89 lei, respectiv aproape 11 milioane de euro.

Cristinel Bîgiu, care a fost prefect din ianuarie 2005 până în mai 2007, apoi senator, în mandatul 2008-2012, a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, în decembrie 2014, după ce a fost arestat preventiv pentru luare de mită.