Dosarul de corupţie ICA – Dan Voiculescu: „Sunt absolut nevinovat”

Dan Voiculescu a fost audiat astăzi de instanţă în „dosarul ICA”, susţinând în faţa judecătorilor că este nevinovat şi că nu şi-a folosit influenţa politică în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Tribunalul Bucureşti judecă marţi, 28 mai, un nou termen în dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu. În acest dosar, liderul PC este acuzat de fraudarea privatizării Institutului de Cercetări Alimentare(ICA), o fraudă evaluată de procurori la 60 milioane euro.

„Mi se reproşează că am influenţat membri de partid să comită activităţi ilicite. Nu am găsit în rechizitoriu niciun element să suţină aceste acuzaţii, nici probe privind acuzaţia de fraudare a ICA. Sunt absolut nevinovat. (…) Din ce ştiu nu au existat operaţiuni speciale între GRIVCO şi ICA. A existat o licitaţie şi a câştigat GRIVCO”, a susţinut Voiculescu în faţa instanţei. La ultimul termen din dosar, Dan Voiculescu a cerut ca pe lista de martori să fie inculuşi Traian Băsescu, Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş. Instanţa a respins această cerere. Avocaţii lui Dan Voiculescu au cerut la termenul de marţi, 9 februarie, ca dosarul de corupţie în care este acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare să fie restituit procurorilor DNA. Dacă instanţa ar fi aprobat această cerere, dosarul lui Voiculescu ar fi trebuit să fie refăcut şi trimis din nou în judecată. Dosarul este pe rolul instanţelor din 2008, iar anul trecut Curtea Supremă era la un pas să îl finalizeze, dar Voiculescu a demisionat din Parlament, astfel că dosarul s-a mutat la Tribunalul Bucureşti.

Judecătoarea Graţiela Constantin a decis că cererea de restituire este inadmisibilă. De asemenea, instanţa a mai respins şi cererea de realizare a unui supliment de expertiză în acest dosar. În această cauză a fost deja administrată o expertiză pe care Voiculescu o contestă. Având în vedere decizia instanţei, există premisele ca în dosarul lui Voiculescu să fie emisă anul acesta o sentinţă pe fond.

Ce conţine dosarul de corupţie

Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată în 4 decembrie 2008, la Tribunalul Bucureşti, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008. Procurorii susţin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii in Băneasa, la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate, în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani. Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Sorin Pantiş, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnişoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.

Poziţia oficială a inculpatului Voiculescu

În rechizitoriul întocmit de DNA în 2008 se reţine că inculpatul Dan Voiculescu nu a dorit să facă nici un fel declaraţii în faţa procurorilor DNA. În rechizitoriu, se consemnează doar că Dan Voiculescu a transmis prin avocatul său, Marian Nazat, că se consideră nevinovat şi că, în opinia sa, este vorba de un dosar politic.

De asemenea, Dan Voiculescu a trimis CSM o scrisoare în care se plânge că presa nu a relatat corect despre dosarul său de corupţie şi că imaginea sa a avut de suferit.

Istoricul dosarului

4 decembrie 2008. Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată la Tribunalul Bucureşti, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator.

15 decembrie 2008. Voiculescu este învestit în funcţia de senator.

28 octombrie 2009. Dosarul ajunge la Curtea Supremă şi începe judecarea pe fond.

25 iunie 2012. Voiculescu işi dă demisia din Senat şi dosarul este trimis la Tribunalul Bucureşti.

20 decembrie 2012. Tribunalul Bucureşti a judecat şase termene în care nu a soluţionat dosarul şi decide să trimită dosarul la Curtea Supremă.

11 ianuarie 2013. Dosarul ajunge la Curtea Supremă care dă termen pe 25 aprilie, iar apoi pe 31 ianuarie.

28 ianuarie. Cu trei zile înainte de primul termen, Voiculescu îşi dă din nou demisia, iar dosarul va fi trimis la Tribunalul Bucureşti.

sursa: Gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *