Dragnea, despre ordonanţa cu „geruri anormale”: Nu ştiu dacă se mai alocă sumele

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost întrebat, marţi, că formularea „ger arctic” folosită în nota de fundamentare a OUG prin care se transferau bani pentru primari a fost una „nefericită”, el arătând că, în urma dezbaterilor privind această formulare, nu ştie dacă sumele se vor mai aloca. „Nu e vorba de ger năprasnic. Dar, aşa cum bine ştiţi, iarna nu-i ca vara şi în fiecare iarnă în România, aproape în toate colţurile ţării, e nevoie de încălzire, chit că e ger arctic, chit că e ger pur şi simplu”, a spus Dragnea.
Din păcate în ultimii ani populaţia nu a avut suficiente venituri pentru a plăti facturi, drept pentru care agenţii economici care furnizează căldura în oraşe au acumulat datorii. Sigur că asta a generat o discuţie şi generează permanent o discuţie, în fiecare an se generează discuţia asta despre posbilitatea unui sprijin la anumite primării pentru a putea asigura căldura cetăţenilor”, a adăugat vicepremierul.
El a precizat că s-a dezbătut foarte mult în presă formularea „ger arctic”.
„Nu ştiu, a fost poate o formulare nefericită. Nu ştiu dacă avem ger arctic. Dar iarnă vine oricum. Din câte ştiu eu, sigur vine iarna”, a adăugat Dragnea.
Întrebat dacă sumele prevăzute de OUG vor fi alocate doar pentru a compensa acolo unde nu sunt bani, din fondul de rezervă, Dragnea a răspuns: „Nu mai sunt sigur. După dezbaterile de ieri (marţi, n.r.) nu ştiu dacă se mai alocă sumele. Nu ştiu, sincer”.
El a menţionat că OUG respectivă nu prevedea sume, ci instituia un mecanism prin care banii să ajungă la autorităţile locale.
„În propunerea de act normativ se instituia un mecanism, nu se vorbea de o sumă, prin care, când e nevoie, când apar situaţii de genul acesta, banii să ajungă la autorităţile locale”, a spus vicepremierul.
Întrebat dacă trebuie să ne aşteptăm la „geruri anormale” în perioada următoare, aşa cum se arată în nota de fundamentare a OUG, Dragnea a răspuns: „Eu nu am auzit. Nu ştiu. Nu am auzit, sincer. Sper să nu fie aşa, Doamne fereşte!”.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că nu cunoaşte proiectul de OUG care anunţă în nota de fundamentare că vor fi „geruri anormale” în următoarea perioadă, el precizând că a întrebat la ANM şi „nu vine niciun ger deocamdată”.
Întrebat dacă a primit informaţii în Guvern privind prognoze meteo care se înrăutăţesc spre finalul anulului, fiind anunţat un ger cumplit, Ponta a răspuns: „Nu, şi sincer să fiu nu cred că chestiile astea…”.
Solicitat să spună care este sursa unei astfel de prognoze menţionată într-o notă de fundamentare a unei OUG prin care se dau mai mulţi bani la primari la finalul anului, Ponta a precizat că nu ştie şi nici nu cunoaşte proiectul de OUG.
„Nu ştiu. Nu cunosc proiectul. La mine ajung numai când sunt finalizate. De unde aveţi dumneavoastră acest proiect?”, a spus Ponta.
Prognoza meteorologică indică un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale pentru perioada următoare, se arată într-un document al Guvernului prin care este justificat un transfer de fonduri către primării pentru acoperirea costurilor generate de iarnă.
„Potrivit prognozei meteorologice, va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale pentru perioada următoare, ceea ce va determina creşterea consumului prognozat de energie electrică şi termică pe perioada sezonului rece.
În aceste condiţii există riscul ca autorităţile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie pentru perioada friguroasă în anul 2013”, se arată în nota de fundamentare a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.
Prin această ordonanţă, Guvernul va transfera autorităţilor locale bani din Fondul de rezervă bugetară pentru plata arieratelor, costuri urgente pentru funcţionarea în perioada de iarnă şi alte cheltuieli, inclusiv salarii.

SURSA:GÂNDUL