Economia a scăzut în al doilea trimestru. Victor Ponta: „Se confirmă vestea bună”

Economia scade, Victor Ponta se laudă. Potrivit datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, produsul intern brut a scăzut în trimestrul al doilea cu 1% faţă de primul trimestru. Pentru premier sunt doar veşti bune. Pe pagina sa de Facebook,
Victor Ponta compară creşterea economică a României cu mersul cu maşina. „Este ca şi când mergeam cu maşina cu 130 km la oră şi acum mergem cu 100 km la oră – dar mergem tot înainte!”, a scris premierul. Replica Opoziţiei: „Nici Dumnezeu nu-l mai poate salva pe Victor Ponta”
Institutul Naţional de Statistică a anunţat că produsul intrern brut a scăzut în trimestrul al doilea cu 1% faţă de primul trimestru, iar creşterea anuală a coborât semnificativ atât la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cât şi semestrial, la 2,4% serie brut şi 2,6% serie ajustată sezonier, cu mult sub estimările autorităţilor, de 3,5% pe an. Cum a primit datele oficiale, premierul a şi văzut partea plină a paharului: este creştere economică faţă de acelaşi trimestru de anul trecut.
„Datele oficiale confirmă vestea buna – România continuă creşterea economică! Cu +2,6% faţă de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% creştere industrială şi în graficul creşterii de minim +2,5% pentru acest an. Avem în continuare, una din cele mai solide creşteri din UE. Este ca şi când mergeam cu maşina cu 130 km la oră şi acum mergem cu 100 km la oră – dar mergem tot înainte!”, a scris premierul pe Facebook.
Mai mult, el a scris şi despre nevoia ca CAS-ul la angajator să fie redus cu cinci puncte procentuale de la 1 octombrie.
„Fără a mai fi blocaţi de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamnă sunt atât de importante!”, a adăugat premierul, pe Facebook.
Optimismul lui Ponta nu este împărtăşit de Opoziţie. Fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţeanu, a declarat că ploile din ultima perioadă au făcut pagube însemnate în agricultură, ceea ce a făcut ca creşterea economică prognozată de Guvern, bazându-se pe acest domeniu, să nu fie cea aşteptată.”Nici Dumnezeu nu-l mai poate salva pe Victor Ponta”, a comentat el.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, după primele estimări, PIB în trimestrul II 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier).
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.
In semestrul I 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.
Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite
În funcţie de seria ajustată sezonier, PIB-ul este estimat pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4% faţă de trimestrul I 2013.
Premierul Victor Ponta anunţa la sfârşitul lunii aprilie că cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o creştere economică de 3,2%. Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat că economia a avut un avans în primul trimestru între 3% şi 4%, iar pentru întregul an anticipa un avans economic peste nivelul anului trecut, de 3,5%.
Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o creştere economică de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicări, după misiunea FMI în România, în luna iunie.
Banca Mondială a îmbunătăţit în iunie prognozele de creştere economică pentru România de la 2,5% la 2,8% pentru acest an şi de la 2,7% la 3,2% pentru anul următor.
Totodată, Comisia Europeană anticipează că PIB-ul României va creşte cu 2,5% în 2014 şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară.
sursă