În contextul anunțatei reduceri a TVA la alimente Victor Ponta amenință comercianții

Premierul Victor Ponta a cerut miercuri ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei

să verifice situaţia preţurilor din magazine după ce presa a relatat că lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente înainte de reducerea TVA la 9% din luna iunie.

„Să începeţi deja să verificaţi dacă ceea ce a apărut în presă e adevărat, dacă hypermarketuri, dacă comercianţi profită de cea mai bună măsură pe care puteam s-o luăm vreodată pentru agricultură şi pentru consumatorii din România, reducerea TVA, pentru a-şi mări preţurile acum, ca să rămână după aceea la nivelul pe care şi-l doresc”, a cerut Ponta.

Premierul a precizat în acest context că Guvernul nu poate îngheţa preţurile, dar poate introduce măsuri precum taxe speciale foarte mari, pentru a preveni speculaţiile comercianţilor privind preţurile.

„Am auzit tot felul de tâmpenii liberal-comuniste, că să dăm orodnanţă să îngheţăm preţurile. Suntem în Uniunea Europeană, suntem economie de piaţă şi nu putem îngheţa preţurile, cum de altfel nu prea reuşeau nici comuniştii să le îngheţe. Avem măsuri legislative pe care le putem lua, nu ordonanţe de îngheţare a preţurilor. Putem să introducem taxe speciale pentru cei care folosesc acest prilej şi nu voi ezita – şi vă rog să îmi propuneţi, dacă constatăm că într-adevăr există aceast situaţie – vom pune nişte taxe atât de mari încât tot ce câştigă în mod speculativ să piardă pe partea cealaltă. Nu voi ezita să iau nicio măsură europeană şi constituţională, nu trăsnăi comuniste”, a declarat acesta.

Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii ca, în viitoarea şedinţă de Guvern, să îi prezinte un raport privind verificările.