IOHANNIS, CĂTRE LIDERII EUROPENI: CULTURA NE UNEŞTE, POLITICA NU ÎNTOTDEAUNA!

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, vineri dimineață, cu membrii Colegiului Comisarilor, în contextul preluării președinției rotative a Consiliului UE.
”Sper că veți considera că țara noastră este pregătită. Cultura ne unește, politica nu întotdeauna, dar cred că vom putea să dovedim că și politica putem s-o stăpânim.” a spus Klaus Iohannis.
Colegiul este alcătuit din cei 28 de comisari, printre care se numără și președintele Jean-Claude Juncker, și vicepreședințiiFrans Timmermans, Andrus Ansip, Maroš Šefčovič, Valdis Dombrovskis și Jyrki Katainen. Comisarii, câte unul din fiecare stat membru al UE, asigură conducerea politică a Comisiei pe durata mandatului lor de 5 ani. Președintele îi atribuie fiecărui comisar responsabilitatea pentru domenii politice specifice. Potrivit normelor interne ale Comisiei, Colegiul celor 28 de comisari trebuie să se reunească cel puțin o dată pe săptămână.
În plus față de reuniunile săptămânale, președintele Comisiei poate convoca ședințe extraordinare, atunci când circumstanțele o impun. Comisia funcționează pe baza principiului colegialității. Deciziile sunt luate în comun de Colegiul comisarilor, care răspunde în fața Parlamentului European pentru deciziile luate.