Iohannis, declaraţie dură: România – o ţară asasinată

Klaus Iohannis participă miercuri la conferinţa „Anti-corruption Sustainability in Romania”,

organizată de Centrul Român de Politici Europene (CRPE) în Bucureşti. Preşedintele ales a ţinut un discurs în faţa participanţilor la conferinţă. Acesta a vorbit despre corupţia din România şi a făcut câteva afirmaţii dure.

Potrivit lui Iohannis, anchetele care s-au succedat cu repeziciune au creat imaginea unei Românii înfricoşătoare, parazitată de corupţie. Corupţia a făcut din România o ţară asasinată, a mai afirmat preşedintele ales.

„De foarte multă vreme, în societatea noastră se discută despre marile scandaluri de corupție. Anchetele, care se succed cu repeziciune în ultimii ani, înfățișează un peisaj sumbru: o Românie înfricoșătoare, o țară parazitată de corupție. Trebuie să înțelegem, însă, că o Românie în care, politicieni și oameni de afaceri se unesc într-o alianță nocivă pentru a devasta bugetul public, este o Românie asasinată.

Nu trebuie să ne ferim de aceste imagini şi nici de acestă etichetă. Ele arată, de fapt, cum am ajuns ca societate, unde suntem și, mai ales, cât de urgentă este schimbarea. De fapt, aceasta este România anormală de care vrem să ne despărțim cât de curând și să construim împreună România noastră, România oamenilor normali.

Desigur, putem analiza cauzele, însă, nu e suficient pentru a înlătura efectele. Pentru aceasta este necesar un amplu proces de asanare morală a clasei politice şi de mult curaj şi intransigenţă din partea tuturor instituţiilor responsabile. Nu cred că e imposibil, e doar greu. Şi acesta este motivul pentru care cer cetăţenilor României, cer societăţii civile, profesioniştilor şi instituţiilor să se mobilizeze exemplar într-un efort de redefinire a respectului şi demnităţii şi de redevenire ca societate şi stat.

Corupția este, în acest moment, principalul dușman al competiției libere și al promovării care are la bază meritocrația, generând o amplă frustrare şi demobilizare a adevăraţilor profesionişti Corupția ne afectează traiul de zi cu zi, fiind maladia care stopează investițiile străine, dezvoltarea civică, inițiativa și inovația. Corupţia inhibă şi intimidează, generând centre de putere şi control paralele şi ilegale, incompatibile cu democraţia iar pe termen lung conduce la regres, segregare socială şi economică şi, cel mai grav, la o răsturnare endemică a valorilor .

Totodată, corupția este, de departe, principala problemă internă de siguranţă naţională. De aceea, prevenirea, descoperirea infracţiunilor de corupție şi pedepsirea infractorilor sunt deziderate ale oricărei Justiţii și, cu atât mai mult, al celei din România.

Fără o Justiție independentă și funcțională, o națiune poate trăi de zece ori un secol, fără să aibă o formă de stat. Fără un stat de drept adevărat şi fără domnia legii, nu putem avea democraţie şi nici separaţia puterilor în stat. Cu o Justiție eficientă, însă, o națiune poate face pași uimitori, ca și cum ar trăi un secol în zece ani”, a declarat Iohannis.

Alături de Iohannis, la conferinţă sunt invitati, printre altii, Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA, Thorsten Geissler, director de program la Fundatia Konrad Adenauer, Adam Sambrook, Seful adjunct de Misiune in Ambasada Marii Britanii, Simona-Maya Teodoroiu, secretar de stat in Ministerul Justitiei, Oana Schmidt Haineala, membru in Consiliul Superior al Magistraturii.