JOIA MARE. PREOT CRÂNGAȘU: ”MOMENT UNIC ÎN ISTORIA MÂNTUIRII. TRĂIȚI-L!”

Preotul Nicolae Crângașu a vorbit, în cadrul unui interviu pentru DC News, despre un moment unic în istoria mântuirii, care face posibil și în zilele noastre să fim contemporani cu Mântuitorul Iisus Hristos.
”În Joia Mare ne aducem aminte de Cina cea de Taină și de spălarea picioarelor ucenicilor de către Domnul Însuși. Pericopa evanghelică de astăzi este foarte cunoscută. A luat cina împreună cu ucenicii Săi după rânduiala iudaică, iar cu această ocazie a instituit Taina Sfintei Euharistii. Pentru prima dată în istoria mântuirii a stat la masă împreună cu ucenicii Lui. A luat pâine și a frânt-o și le-a spus că acesta este trupul Lui. Apoi a luat cupa de vin și a înmânat-o ucenicilor Lui după ce S-a rugat și le-a binecuvântat după puterea Lui divină, spunându-le ucenicilor că este sângele Lui a legii celei noi. Acest fapt îl considerăm că stă la baza întemeierii Sfintei Liturghii de către Însuși Mântuitorul. Este actul dominant din Sfânta și Marea zi de Joi.” a spus Părintele Nicolae Crângașu.

Gest unic de pedagogie divină

Preotul Nicolae Crângașu a menționat în cadrul interviului și un gest de pedagogie divină extrem de emoționant și important făcut de Mântuitorul atunci când a spălat picioarele ucenicilor Săi.
”Le-a arătat tuturor că în ordinea morală a Evangheliei, cel mai mare dintre oameni trebuie să se comporte ca cel mai mic pentru că în acest fel își împlinesc menirea de următori ai Lui Hristos, care deși este împărat nu a venit să I se slujească, ci ca El să slujească altora.”

Slujbe speciale în Joia Mare

”În această zi, unică în an, în care se slujește Liturghia Sf. Vasile cel Mare unită cu Vecernia, ca o sugestie a faptului că Cina cea de Taina a avut loc seara și se continuă cu slujba Sfintei Liturghii la care se scoate Sf. Agneț pentru tot anul.”
Preotul Nicolae Crângașu a subliniat că prin Sfânta Liturghie devenim contemporani cu Mântuitorul Iisus Hristos.