Kelemen Hunor pleacă din Guvern pe 1 august. Cine va negocia cu Ponta în numele UDMR

Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Kelemen Hunor au convenit astăzi retragerea din Guvern a celui din urmă la 1 august. Liderul UDMR ar urma să fie astfel înlocuit din poziţia a doua în Guvern ca şi din funcţia de ministru al Culturii după rectificarea bugetară, când va pleca şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, l-a anunţat pe premierul Victor Ponta că va demisiona din funcţia de vicepremier şi din cea de ministru al Culturii la 1 august, fără să îi propună, la acest moment, un înlocuitor, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care la sfârşitul săptămânii trecute a anunţat că va demisiona din funcţia de vicepremier şi din cea de ministru al Culturii, a venit, luni dimineaţă, la sediul Guvernului, pentru o discuţie cu premierul Victor Ponta. La finalul discuţiei, surse oficiale au precizat că liderul UDMR l-a anunţat pe premier că îşi va depune demisia în prima zi a lunii august. „Până la acel moment vor fi consultări pentru desemnarea unui înlocuitor”, au adăugat sursele.

Kelemen a confirmat la rândul său data plecării sale. „Am avut, luni, o întâlnire cu premierul Victor Ponta şi am stabilit ca plecarea mea din Guvern să aibă loc începând cu data de 1 august. Până atunci mă voi ocupa de problemele curente ale Ministerului Culturii şi de rectificarea bugetară care va avea loc. Până la 1 august, UDMR urmează să stabilească şi numele succesorului meu în funcţia de ministrul al Culturii şi vicepremier”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, în cadrul întâlnirii cu Ponta s-a stabilit şi echipa de negociere a UDMR în cadrul coaliţiei guvernamentale. „Din echipa de negociere a UDMR fac parte eu, apoi e vicepreşedintele politic, Borbely Laszlo, şi liderii celor două grupuri parlamentare ale UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor”, a adăugat Kelemen.

Kelemen Hunor a anunţat, vineri, că UDMR va rămâne la guvernare, dar el se va retrage din funcţia de vicepremier şi din cea de ministru al Culturii.

El preciza că luni dimineaţă se va întâlni cu premierul Victor Ponta pentru a stabili când este momentul oportun să demisioneze, pentru că există aspecte administrative care trebuie rezolvate.

„Voi discuta cu premierul, lucrurile trebuie făcute la timp, nu trebuie acum să avansăm nume. Portofoliul Culturii rămâne la UDMR”, afirma Kelemen Hunor.

Decizia de a demisiona din Guvern a fost luată în Consiliul Permanent al UDMR, care a fost convocat în contextul în care Executivul s-a alăturat CE într-un proces privind o iniţiativă cetăţenească susţinută de UDMR.

Kelemen Hunor a anunţat, totodată, că a ajuns la un compromis cu premierul Victor Ponta, astfel ca iniţiativa cetăţenească privind minorităţile să fie dezbătută în comisiile parlamentare, în toamnă, iar până la finalizarea dezbaterilor România să nu trimită noi documente la CJUE.

Liderul UDMR preciza că miercurea trecută a avut mai multe discuţii cu premierul Victor Ponta, ajungând încă de atunci la ”o soluţie, la un compromis”. (Vasile Măgrădean)