MAREA DESCENTRALIZARE în traducerea şefilor din teritoriu. Lider PDL: „Este epurare politică”. Lider USL: „Dăm restart în administraţie”

Cu proiectul descentralizării pe masă, în faza de ultine retuşuri, în teritoriu se fac calcule. Dincolo de bani, se pun şi oameni pe hârtie, pentru că până la 1 ianuarie toţi şefii instituţiilor descentralizate vor fi eliberaţi din funcţie. În traducerea opoziţiei, este vorba de „epurare politică”. De la putere se vede un „restart al administraţiei”.

Totul va începe odată ce guvernul îşi va asuma săptămâna viitoarea răspunderea pe legea descentralizării. Termenul pentru „marea disponibilizare” ar putea fi amânat dacă legea va fi contestată la Curtea Constituţională, cum a anunţat PDL, sau dacă preşedintele va întârzia cu promulgarea. Liderii USL se întâlnesc astăzi pentru o decizie finală în privinta legii descentralizării.

Posturile din instituţiile deconcentrare, care acum vor trece în parte în subordinea Consiliilor Judeţene, au fost pentru fiecare guvernare un mijloc de răsplată pentru oamenii de partid. În timpul guvernării PDL-PD, în 2009, una dintre primele măsuri luate de guvernul condus la acea vreme de Emil Boc a fost adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru satisfacerea clientelei politice, ordonanţă care a picat însă la Curtea Constituţională. Chiar dacă actul normativ a fost refăcut în sensul depolitizării deconcentratelor şi au fost organizate concursuri pentru ocuparea posturilor, cei aleşi, în cele mai multe cazuri, au fost tot oamenii care aveau susţinerea partidului. De altfel, disponibilizările odată cu schimbarea puterii au avut ca efect, în urma contestării deciziilor în instanţă, ca pe un post să fie doi sau chiar trei directori.

Ioţcu: „Este o modalitate de a da afară funcţionarii care vin din altă guvernare”,

Descentralizarea pe care USL se pregăteşte să şi-o asume se vede din tabăra opoziţei ca o metodă de răzbunare politică.

„USL face din nou epurări politice. 10.000 de funcţionari publici vor deveni şomeri în scurt timp, adică 10 la sută din sistemul administrativ. Prin legea descentralizării, autorităţile locale vor primi doar 50 la sută din cheltuielile necesare, iar consiliile judeţene vor fi nevoite să disponibilizeze oameni. Este un abuz faptul că se fac disponibilizări colective, fără stabilirea unor criterii obiective, aceste disponibilizări fiind lăsate la mâna directorilor politici, ceea ce este extrem de grav”, susţine vicepreşedintele PDL Alin Tişe.

În acelaşi ton, vorbeşte şi şeful CJ Arad, Nicolae Ioţcu. „Este o modalitate de a da afară funcţionarii care vin din altă guvernare”, a declarat, pentru gândul, Ioţcu. De la Alba, Ion Dumitrel se abţine de la prea multe comentarii şi se mulţumeşte să spună că, în mod normal, fiecare şef de Consiliu Judeţean „ar trebui să-şi caute oamenii cei mai buni, nu pe criterii politice”.

Adomniţei: „E normal să fie disponibilizat managementul”

De la putere, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Cristian Adomniţei, a declarat pentru gândul că procesul de descentralizare va „afecta managementul” serviciilor deconcentrate care vor trece în subordinea Consiliilor Judeţene şi nu pe angajaţi. Liberalul a admis însă că şi angajaţii pot „fi afectaţi ulterior”, dar doar în măsura în care „se decide optimizarea activităţii instituţiei”.

„În unele instituţii se schimbă inclusiv modul de organizare, vă dau exemplu direcţia agricolă sau camerele agricole. Schimbându-se modul de organizare bineînţeles că aceasta presupune o completă reorganizare a instituţiei. Este normal să fie disponibilizat managementul şi urmează apoi să se organizeze concursuri noi, pentru noua instituţie rezultată. Sper să se înscrie la concurs toţi cetăţenii care doresc şi îndeplinesc criteriile de concurs şi cel mai bun va câştiga”, a spus Adomniţei pentru gândul.

În privinţa „epurărilor politice” reclamate de PDL, preşedintele CJ Iaşi a declarat că sunt „doar speculaţii”.

„Nu cobor în această discuţie politicianistă, cei de la PDL au avut şansa să facă descentralizarea. Faptul că nu au reuşit mă face pe mine să cred că nu sunt de dreapta, ci un partid de stânga etatist, centralizat. Nu mă acuz să fac acuze cum fac cei de la PDL. Au avut ocazia şi au irosit-o, nu se mai califică pentru a vorbi”, a afirmat liberalul.

Potrivit acestuia, în judeţul Iaşi, se „va face o analiză la fiecare instituţie venită în subordinea Consiliului Judeţean.

sursa – gandul.ro