Marian Vanghelie, REŢINUT DE DNA. El este acuzat că taxa cu 20% contractele primăriei. „E România denunţurilor”

După audieri şi percheziţii care au durat toată ziua de joi, Marian Vanghelie a fost reţinut

de procurori pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. „E România denunţurilor”, a declarat Vanghelie, la ieşirea din sediul DNA pentru a fi dus în arestul Poliţiei. Edilul este acuzat că în perioada 2007-2015 ar fi atribuit ilegal contracte pentru reabilitarea unor clădiri din sectorul 5, cu o valoare de 2 miliarde de lei, pentru care primarul sectorului 5 ar fi perceput un comision de 20%. Procurorii DNA au făcut, joi, percheziţii la Primăria Sectorului 5, la sediul ADP Sector 5 şi la locuinţa lui Marian Vanghelie. În jurul orei 22:00, primarul sectorului 5 a fost dus la audieri la DNA. La DNA, a dat explicaţii procurorilor şi Oana Niculescu Mizil, iubita lui Marian Vanghelie. La final, ea a anunţat că îşi va da demisia din Camera Deputaţilor, pentru a nu împiedica ancheta. De asemenea, Oana Mizil a anunţat că este însărcinată cu Marian Vanghelie. Marian Vanghelie nu se afla acasă în această dimineaţă, dar a fost adus la locuinţa sa în jurul orei 10.30, flancat de jandarmi. El se afla în casa Oanei Mizil, care a fost adusă la DNA. Primarul sectorului 5 a mers alături de avocatul său acasă, pentru a fi de faţă la percheziţii. „Sunt lucruri normale, percheziţii acasă, percheziţii la primărie. Ceea ce nu e frumos şi cred că e prea mult, Oana Mizil nu avea nicio legătură cu problemele astea, dar poate nu am fost destul de spumos eu singur şi au mai împachetat problema şi cu Oana Mizil”, a declarat Marian Vanghelie, la Digi24.

„Nu vi se pare că ceva nu se bate? Aţi auzit de mine că am conturi? Dacă găsiţi vreun cont de-al meu în afară de cardul de serviciu, eu mă împuşc în cap în piaţa publică. (…) Nu s-au găsit zecile de milioane de euro la mine acasă, nu s-au găsit nici documente, nu s-a găsit nimic. Am nişte ceasuri, cum ar zice Patriarhul Daniel, lucruri lumeşti”, a mai spus Vanghelie.

În jurul orei 22.00 Marian Vanghelie a fost dus pentru audieri la DNA. O oră mai târziu, Marian Vanghelie a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore.

DNA: Comisionul lui Vanghelie – 20%

Primarul Marian Vanghelie este suspectat că, începând din 2007, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină contracte cu primăria în valoare de două miliarde de lei, primind în schimb un comision de 20 la sută, potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, începând cu anul 2007 Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe Marin Dumitru să obţină, pentru societăţile pe care acesta le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei.

Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, edilul percepea un „comision” de aproximativ 20 la sută din valoarea acestora, care era plătit de omul de afaceri prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv Daniel-Nicolae Dinuţ şi Mircea-Sorin Niculae, văr al lui Vanghelie, spun anchetatorii în documentele citate.

„Comisionul” ar fi fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte nejustificate din punct de vedere comercial, în virtutea cărora firma Premier Palace SRL, controlată de Marin Dumitru prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, ar fi plătit sume semnificative de bani unor firme controlate, prin interpuşi, de către Marian Vanghelie. Firmele beneficiare ar fi fost Bucureşti S.A. şi Fashion Brand Management S.R.L., la care era asociat Mircea-Sorin Niculae, cea din urmă fiind administrată în fapt de Oana Niculescu-Mizil, Calex Business S.R.L., controlată de Tiberiu Bodea, un apropiat al lui Vanghelie, şi Economat Sector 5 S.R.L., al cărei director general este Laura Ciocan, tot o persoană apropiată lui Vanghelie, potrivit anchetatorilor.

Pentru garantarea plăţii „comisionului” de 20 la sută din valoarea contractelor publice, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societăţii comerciale Splai S.A., care are în proprietate numeroase clădiri şi terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, părţile sociale ale firmei Eurowest S.R.L. (care deţine majoritatea acţiunilor la Splai S.A.) ar fi fost cedate în favoarea şoferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Din 2007 şi până în prezent, Vanghelie şi vărul său Mircea-Sorin Niculae, acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L., au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

La rândul său, Oana Mizil, începând cu o dată nedeterminată încă şi inclusiv în prezent, în calitate de parlamentar şi de administrator de fapt al Fashion Brand Management S.R.L., a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, exercitându-şi influenţa conferită de funcţia publică, pentru a obţine pentru această societate foloase necuvenite, constând în venituri suplimentare substanţiale, se mai arată în documentele citate. Ca administrator al Fashion Brand Management S.R.L., Oana Mizil administra în fapt activitatea a patru magazine care funcţionează sub marca Tartine et Chocolat, situate în Bucureşti, mai spun anchetatorii în documentele citate.

Anchetatorii mai notează că, din septembrie 2014, avocatul Mihai-Doru Giugula i-a acordat lui Marin Dumitru asistenţă juridică într-un dosar în care este cercetat pentru evaziune fiscală, din dispoziţia lui Vanghelie şi în mod nesolicitat de către beneficiar. Giugula ar fi acţionat în vederea obţinerii, în urma studierii dosarului şi participării la actele de urmărire penală, de informaţii care îl interesau pe Vanghelie şi în vederea influenţării omului de afaceri să nu facă declaraţii incriminatorii pentru primar.