MEDICII DE FAMILIE-ÎN PERICOL!

9 martie 2015, Bucuresti – Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) solicita insistent Ministerului

Sanatatii (MS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa retraga proiectul de modificare a Contractului-cadru afisat joia trecuta si sa isi onoreze atributiile in domeniul sanatatii publice, respectiv slujirea interesului public si al pacientilor, in respect pentru medici si pentru adevar.

In ciuda prevederilor legislative si a obligatiilor morale ale celor doua institutii, SNMF constata in fiecare an ca de fapt medicii de familie (si alti medici din sistem) sunt cei care slujesc interesul pacientilor lor si sunt avocatii si consilierii asiguratilor in fata tentativelor si uneori chiar a abuzurilor CNAS sau a caselor locale de asigurari.

Pacientii sunt mintiti ca au dreptul la “orice decide medicul”.

In realitate, medicul este incorsetat in practica sa, este adesea penalizat pentru ce a oferit pacientului cu nevoi medicale reale, ceea ce afecteaza relatiile firesti medic-pacient. Aceasta este o practica uzuala a caselor de asigurari.

Stiu de exemplu pacientii ca in caz de patologie multipla, pot primi de la toti medicii la un loc, maxim 7 medicamente pentru bolile cronice? Nu pe o reteta, ci pe toate retetele la un loc!

Nu e normal ca asiguratorul (CNAS) sa-si asume si sa informeze asiguratii platitori?

In alti ani, modificarile aberante ale contractului propuse de decidentii de la CNAS si MS au vizat mai mult reducerea timpului alocat pacientului prin munca administrativa suplimentara, explozia birocratiei, cresterea costurilor de functionare si scaderea veniturilor cabinetelor.

In acest an atacul CNAS si MS loveste direct mai ales in pacienti, care isi vor pierde intr-un orizont de timp relativ scurt medicii de familie independenti, liberi sa ia cele mai bune decizii in favoarea pacientilor.
Reteaua nationala de cabinete de medicina familiei, mai ales in rural, va fi profund dezechilibrata.
Medicii de familie vor fi afectati de aceasta data ca stabilitate a cabinetelor, ca forma si modalitate de exercitare a profesiei, devenind servitorii unor interese care nu tin de profesia medicala.

SNMF acuza cele doua institutii de promovare a intereselor unor societati comerciale din domeniul medical, care au ca obiective majore generarea profitului si multumirea actionarilor.

Pacientii devin strict surse de venit, sunt atrasi prin tehnici agresive de marketing si stimularea fricii in fata bolii, pentru a cere si consuma cat mai multe servicii medicale care uneori nu le sunt necesare.

Planul de business al acestor societati comerciale “medicale” nu s-a mai putut baza in contextul crizei financiare doar pe abonamente si pe serviciile retail, astfel incat au inceput in urma cu cativa ani sa incheie contracte cu casele de asigurari pentru a folosi si bugetul FNUASS.

Dupa mai multi ani de incercari esuate de a deschide brusc sute de cabinete de medicina familiei in incinta clinicilor cu mai multe specialitati si laboratoare – adevarate mall-uri sau supermarketuri medicale unde pacientul este stimulat sa consume – proiectul de modificare a Contractului-cadru aduce solutia: eliminarea parghiilor de control asupra necesarului numarului de cabinete de medicina familiei, care asigura, de fapt, climatul concurential corect si in avantajul pacientului.
Calitatea inalta a serviciilor medicale poate fi asigurata doar in contextul stabilitatii unitatii medicale, nu atunci cand apare goana salbatica dupa profit.
Calitatea in medicina, satisfactia pacientului se masoara diferit si nu ca la supermarket, pe piata de consum.

SNMF condamna ferm aceste practici comerciale care incalca deontologia profesionala si pun in pericol starea de sanatate a pacientilor.

Medicii de familie vor decide foarte curand ce masuri de protest vor adopta in fata acestei realitati, daca toate incercarile de mediere pe cale amiabila vor esua. Proiectul de modificare a Contractului-cadru este o Hotarare a Guvernului, elaborata de CNAS si MS.

Biroul de presa al SNMF