Mesajul lui Băsescu pentru Vâlcov: „Fiţi un ministru al bugetului României, şi nu un ministru al Bugetului unor interese electorale”

Cu o zi întârziere, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a depus astăzi jurământul la Palatul Cotroceni în prezenţa premierului Victor Ponta.

Ceremonia programată iniţial ieri a fost amânată de preşedintele Traian Băsescu, care a interpretat absenţa anunţată în ultima clipă a şefului Guvernului drept un semnal de răzgândire în privinţa susţinerii senatorului PSD după ce parchetele le-au transmis celor doi demnitari că au sesizări nesoluţionate în legătură cu activitatea sa de fost primar PDL al Slatinei.
Investit oficial ministru al Bugetului, senatorul PSD Darius Vâlcov a fost pus în temă de preşedintele Traian Băsescu, la ceremonia de depunere a jurământului, în legătură cu „câteva îngrijorări ale sale”. Traian Băsescu l-a avertizat astfel voalat pe premierul Victor Ponta, prezent azi la momentul festiv, după ce ieri şi-a anulat participarea din cauza programului încărcat, asupra faptului că „speranţele celor care se gândesc la schimbarea politicii de consolidare fiscală în UE sunt deşarte”. „La ultima şedinţă a Consiliului European s-a stabilit că rămân integral valabile pentru toate statele UE”, a spus Băsescu, adăugând că „dezbaterea a fost provocată de reprezentanţi ai unor guverne socialiste”.
Dincolo de angajamentele din Tratatul Fiscal, asumate prin ratificarea acestuia de către Parlament, preşedintele a enumerat, între „îngrijorări, „programele de reformă transmise de Guvern Comisiei Europene, obligaţiile legate de realizarea criteriilor din Tratatul Fiscal şi mă refer aici al MTO, obligaţiile care revin dintr-o eventuală revotare a legii CAS, dar şi cofinanţarea fondurilor europene”. „Toate creează un sentiment al unui impas al relaţiei între România şi FMI şi, implicit, cu CE şi Banca Mondială. Dacă România nu-şi va respecta angajamentele, riscul de derapaj economic este major. Vă rog să fiţi un ministru al bugetului României şi nu un ministru al Bugetului unor interese electorale”, i-a transmis Băsescu lui Vâlcov.
SURSA: