Mircea Duşa despre pensionarea generalilor din Armată: „Avem peste 1.700 de colonei care aşteaptă promovarea. Dacă ţinem sistemul blocat nu mai ajunge nimeni general”

Ministrul Apărării Mircea Duşa a explicat pentru gândul decizia sa de a nu mai prelungi rămânerea în activitate a celor 41 de generali şi contraamirali pensionaţi săptămâna trecută, care constituiau aproape jumătate din şefii Armatei Române. Ministrul a spus că măsura nu are efecte negative asupra Armatei şi că sistemul de promovare în grade ar fi rămas blocat dacă aceşti generali ar mai fi rămas în sistem.

Săptămâna trecută, 41 de generali şi contraamirali ai Armatei Române au ieşit la pensie, ca efect al modificării legii privind statutul cadrelor militare care permite acum pensionarea generalilor începând cu vârsta de 56 de ani, până la 59 de ani, în funcţie de numărul de stele din grad. Deşi legea le permitea să ceară prelungirea activităţii, în fiecare an, până la 60 de ani, ministrul Mircea Duşa a decis să nu aprobe nicio astfel de cerere, astfel că toţi cei 41 au ieşit la pensie. Armata Română are în jur de 90 de generali, un număr considerat foarte mare după standardele NATO şi europene, raportat la numărul de soldaţi din subordine.

sursa – gandul.ro