Năstase: Partidele din USL, tot mai divizate. Ce riscă

Fostul premier Adrian Năstase a subliniat, pe blogul personal, că partidele din Uniunea Social Liberală sunt tot mai divizate. El atrage atenția că există pericolul ca fiecare dintre partidele de la guvernare să plătească “prețul nemulțumirilor care se acumulează”.
Adrian Năstase scrie că USL are foarte multe de învățat dintr-una dintre fabulele lui Esop: “un bătrân în pragul morții le explică fiilor săi că doar unirea îi va ajuta să supraviețuiască. Ca să le demonstreze acest lucru, el îi îndeamna să rupa un mănunchi de nuiele – evident, niciunul nu reușește – apoi le dă separat câte o nuia, pe care aceștia, desigur, o rup cu ușurintă”.

Fostul premier face următoarea analiză:
“Lectia lui Esop este valabila, in opinia mea, si pentru USL. Daca, la inceput, coalitia de partide a functionat coerent – in conditiile definirii adversarului extern, comun -, in perspectiva redefinirii statutului si intereselor pentru alegerile de anul viitor, partidele din Coalitie sunt tot mai divizate. Pericolul este ca “pactul de coabitare” al alegatorilor cu USL sa nu mai functioneze si fiecare dintre partidele de la guvernare sa plateasca pretul nemultumirilor ce se acumuleaza, inevitabil. Din acest motiv, lectia lui Esop este foarte importanta. Altfel, resentimente personale, replici acide ar putea distruge ceea ce s-a construit cu greu. Evident ca de asemenea fisuri ar beneficia reprezentantii actualei opozitii. Esentiala pentru perioada urmatoare ar trebui sa fie, in opinia mea, preocuparea pentru o buna guvernare, bazata pe eliminarea incompetentei si a clientelei politice din administratie. Altfel, descentralizarea nu va avea nici un efect.
In mod paradoxal, o opozitie slaba afecteaza liantul intern al coalitiei de guvernare, lasand loc liber bataliilor de la nivel local sau central pentru diverse zone de control sau de putere – ca trambuline pentru viitoarele cicluri electorale.
Ciclistii stiu ca pe velodrom, pentru a castiga, concurentul cel mai valoros sta in trena colegilor, pentru a nu lua vantul in piept, de-a lungul intregii curse. Rareori, concurentii solitari castiga.
De aceea, este atat de importanta lectia lui Esop…”.

SURSA:DCNEWS