NATO acuză Rusia de „încălcarea flagrantă” a suveranităţii Ucrainei. Rasmussen: Suntem solidari cu Kievul

NATO acuză Rusia de „încălcare flagrantă” suveranităţii Ucrainei, susţinând că Moscova este implicată în operaţiuni militare directe de sprijinire a separatiştilor.

NATO acuză Rusia de „încălcare flagrantă” suveranităţii Ucrainei, inclusiv prin operaţiuni militare, şi-şi exprimă solidaritatea cu Kievul. Secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că „în ciuda dezminţirilor”, este clar că trupe ruseşti au trecut ilegal graniţa în Ucraina.
„Nu este o acţiune izolată, ci face parte dintr-un plan periculos de a destabiliza Ucraina ca un stat suveran. Este o încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale şi sfidează toate eforturile diplomatice pentru găsirea unei soluţii paşnice”, a spus Rassmusen, cerând Rusiei să înceteze acţiunile militare şi să nu-i mai sprijine pe rebeli.
Cum Kievul a anunţat că doreşte relansarea procesului de aderare la NATO, Rassmusen a spus că Alianţa nu va închide uşa Ucrainei. „Permiteţi-mi să vă amintesc decizia luată în 2008 de NATO, conform căreia Ucraina va deveni stat membru”, a declarat el.
Declaraţiile secretarul general al NATO vin după ce, joi seară, preşedintele SUA Barack Obama a acuzat Rusia că este responsabilă pentru violenţele din estul Ucrainei, Moscova înarmându-i şi finanţându-i pe separatişti. Urmare a acţiunilor sale, a spus Obama, Rusia este izolată mai mult decât oricând după sfârşitul Războiului Rece. Liderul de la Casa Albă a vorbit despre „incursiunea” rusească în Ucraina, evitând să folosească cuvântul „invazie”.
„Incursiunea rusă care are loc la ora actuală în Ucraina nu poate duce decât „la sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, a adăugat preşedintele american. Obama a menţionat că îl va primi pe Poroşenko luna viitoare, la Casa Albă.
Putin: Kievul e de vină
Rusia neagă însă toate acuzaţiile. Preşedintele Vladimir Putin a acuzat guvernul ucrainean de escaladarea conflictului, comparând operaţiunile din Doneţk şi Lugansk cu asediul asediul Lenigradului de către nazişti din al Doilea Răboi Mondial, potrivit BBC. „Autorităţile ucrainene trebuie să înceapă discuţiile cu rebelii”, a spus el.
Aproape 2.600 de persoane au fost ucise de la jumătatea lui aprilie în conflictul din estul Ucrainei, a anunţat vineri ONU într-un raport, acest bilanţ crescând pe fondul luptelor din zonele dens populate, relatează AFP.
„Cel puţin 2.593 de persoane au fost ucise între jumătatea lui aprilie şi 27 august”, precizează raportul. „Tendinţa este alarmantă. Există o creştere semnificativă a numărului morţilor din est”, a declarat secretarul general adjunct pentru drepturile omului al ONU, Ivan Simonovici, într-o conferinţă de presă.
sursa: