Noua conducere a companiei a fost negociată Asociatul lui Şova ar putea fi numit manager privat la Transelectrica

Noua conducere de la Transelectrica va fi anunţată joi. Adunarea Generală a Acţionarilor are programată astzi, 30 mai, o şedinţă în care vor fi votaţi cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere.

Surse guvernamentale au declarat pentru cotidianul.ro că numele noilor şefi au fost deja negociate, iar printre cei aleşi se vor număra cu siguranţă avocatul Radu Cernov, fost asociat al ministrului Dan Şova, dar şi liberalul Ovidiu-Petrişor Artopolescu, fost general manager la Microsoft România.

Avocatul Radu Cernov a absolvit facultatea de drept în anul 2000, iar în perioada 2001-2002 a fost consultant personal al ministrului Dan Nica, cel care ocupa atunci, ca şi acum, portofoliul de la Comunicaţii. Până în 2004, Cernov a fost promovat secretar de stat în cadrul aceluiaşi minister, dar şi în diverse consilii de administraţie, printre care şi Romtelecom. Din anul 2006 este partener la casa de avocatură Şova şi asociaţii, redenumită ulterior Enescu Panait Pop şi asociaţii. Datele sunt cuprinse în CV-ul depus la Transelectrica. Radu Cernov menţionează în acelaşi document, ca arii de practică: finanţări, energie şi infrastructură, contracte comerciale, achiziţii publice.

Chiţoiu şi Vosganian, menţionaţi în CV ca persoane care pot da referinţe

Ovidiu-Petrişor Artopolescu este din noiembrie 2012 membru al Consiliului de Supraveghere provizoriu al Transelectrica. Şi el a lucrat pentru o scurtă periodă (martie – noiembrie 2012) la Ministerului Comunicaţiilor, ca secretar de stat, tot cu Dan Nica. Este însă cunoscut pentru activitatea sa din mediu privat, în principal ca CEO la Microsoft România (2004-2007). În CV-ul depus pentru postul de la Transelectrica, Artopolescu îi nominalizează pe doi actuali miniştri liberali printre persoanele care pot da referinţe despre el: ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu şi ministrul Economiei Varujan Vosganian. Din CV a dispărut însă menţiunea cu privire la apartenenţa politică: membru PNL, vicepreşedinte al comisiei de IT&C la nivel naţional.

Printre numele propuse de Finanţe se află şi un consilier al premierului Ponta

Pe lista scurtă pentru Consiliul de Supraveghere se mai află Ciprian-Gheorghe Diaconu, director general adjunct în Transelectrica şi Stere Farmache, fost preşedinte şi director general al Bursei de Valori Bucureşti.

Printre cei 20 de candidaţi propuşi de Ministerul de Finanţe este şi Radu Puchiu- în prezent consilier al premierului Victor Ponta în domeniile IT, comunicare şi proiecte online. De asemenea, pe listă se află preşedintele AAAS (fost AVAS) Adrian-Constantin Volintiru, numit la începutul anului şi ca membru în CA al Poştei Române; Dorin-Cătălin Spătaru, din octombrie 2012 membru în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia; Ciprian Lădunca –membru în CA al Tarom.

Remuneraţia membrilor din Consilul de Supraveghere al Transelectrica este de 7.000 lei net pe lună.

Statul român, prin ministerul Finanţelor Publice, este acţionarul majoritar al Transelectrica, deţinând 58,67% din acţiuni, prin urmare este cel care face propunerile în consiliul de supraveghere. Ministerul de Finanţe a propus o listă cu 20 de candidaţi.

Numirea unui management profesionist privat la Transelectrica este o obligaţie asumată cu FMI, de îndeplinit până la următoarea vizită a delegaţiei FMI la Bucureşti, programată pentru luna iunie.

Ce condiţii a pus ministerul

În anunţul pentru recrutarea şi selecţia de Membri în Consiliul de Supraveghere pentru C.N. T.E.E. TRANSELECTRICA S.A., publicat în data de 4 martie 2013, sunt trecute următoarele criterii de recrutare şi selectare a candidaţilor:

– minim 10 ani experienţă profesională, dintre care minim 5 ani în funcţii de

administrare/ conducere/ coordonare;

– absolvent(ă) de studii superioare;

– cunoaşterea limbii române sau a limbii engleze;

– persoanele juridice vor fi specializate în administrarea afacerilor din sectorul

energetic, cu o experienţă de minim 5 ani;

– experienţă a persoanelor fizice sau juridice în funcţii de administrare/ conducere/coordonare în companii cu cifra de afaceri de minim 100 milioane euro sau 1000 de angajaţi sau deţinerea unui rol-cheie în proiecte cu o valoare de minim 50 milioane euro.

sursa – cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *