Nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi avertizează în privința alimentelor de post: ‘Pot face mai mult rău decât bine’

Nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenția în privința produselor de post din magazine. El susține că unele produse fac mai mult rău decât bine.

„Atenţie la produsele de post din magazine, deoarece unele dintre ele pot face mai mult rău decât bine. Aceste produse au multă sare şi conţin E-uri sau organisme modificate genetic. În plus, dacă nu citiţi eticheta veţi avea surpriza să mâncaţi de fapt de dulce.

Cel mai bine este să ne luăm o carte cu reţete autentice, tradiţionale de post. Cel mai bine este să începem să gătim acasă. Lucrul acesta ne va permite să avem şi o mâncare sănătoasă, o mâncare care în această perioadă de post pe lângă purificarea spirituală vom avea şi beneficii nutriţionale pentru că vom avea o hrană mai bogată în macro şi micronutrienţi, în vitamine, în antioxidanţi, ceea ce este absolut necesar în această perioadă de stres climatic, este frig, este cald, avem umiditate, circulă viroze. Perioada este propice pentru a consuma din plin legume în stare proaspătă sau puţin procesate, făcute la aburi, sotate sau grilate. Uneori legumele la grill sunt chiar mai bune decât carnea, gustativ. Nu este complicat să le pregătim. Putem consuma proteină de origine vegetală, adică leguminoase, cum ar fi fasolea, mazărea, lintea şi care ne aduc o proteină de calitate destul de bună.

E 120 este roşu carmin. El se regăseşte şi în alimentele de post, deoarece dă o culoare plăcută creând senzaţia că acel aliment este ceva proaspăt, dar el este obţinut prin extracţie cu anumite substanţe şi este de origine animală, se extrage dintr-o insectă care creşte pe cactus. Îl vom regăsi în pateurile vegetale. În acestea vom regăsi şi caragenan, un agent de îngroşare obţinut din alege marine, vom regăsi fosfaţi care dezechilibrează balanţa calciu-fosfor şi poate să ne pericliteze sănătatea sistemului osos, dar şi sănătatea rinichilor. Vom regăsi îndulcitori, vom regăsi coloranţi chimici de sinteză, substanţe conservante care împreună cu alţi agenţi din alimente să ne producă disbioză, adică să ne distrugă echilibrul microflorei colonice“, a declarat, la România TV, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.