OLIMPIADA RUŞINII

OLIMPIADA DE LA RIO- APROAPE DE… 112!

Să o recunoaştem, niciodată, în istoria recentă a României, sportul românesc nu a cunoscut o asemenea cădere! Să o recunoaştem, NICIODATĂ, în timpul istoric recent, România nu a trăit o asemenea umilinţă, la nivel mondial! Este cel mai slab rezultat la o Olimpiadă din ultimii 54 de ani! Adică, să o spunem direct- de când România a început să devină o ţară modernă! Să terminăm cu bazaconiile care vorbeau despre perioada interbelică drept raiul pe pământ, în România! Nu, nu a fost aşa! A fost, într-adevăr, o perioadă evolutivă pentru ţara românească începând cu evenimentele din anii 1848, dar numai pentru o anumită parte a claselor sociale, amărăştenii, în primul rând ţăranii, săracii nu au avut, niciodată, o şansă de dezvoltare reală! Nu suntem apologeţi ai comunismului, nu avem niciun motiv de nostalgie (ba, din contră, după 1989 am cam făcut ce ne-au dorit capetele noastre, fără aprobare de la… partid, cum era până în ’89) dar nici nu puteam să dăm la o parte realitatea, aşa cum a fost ea! Iar realitatea, în domeniul sportului, în primul rând, aceasta este- a fost o dezvoltare excepţională, entuziasmantă, cu performanţe care, astăzi, ar părea (şi par!) de râsu’-plânsu’ pentru români!
Am avut campioni olimpici, am avut echipe olimpice excepţionale, am avut performanţe olimpice unice, am intrat în legendele olimpiadelor! Nadia Comâneci, de exemplu- a marcat o olimpiadă întreagă, la Montreal, în 1976! Olimpiada din 1980 (la Moscova) şi cea din 1984 (la Los Angeles, în S.U.A.) au marcat, la nivelul mondial olimpic, numele României- singura ţară socialistă prezentă şi acolo unde au boicotat capitaliştii, dar şi acolo unde au blocat… comuniştii sovietici! Dincolo de asta, însă, performanţele au fost, întotdeauna, excepţionale!
De altfel, într-un dialog pe care l-am avut cu deputatul Aurel Niculae, acesta ne-a mărturisit dezamăgirea Elisabetei Lipă, cu multă vreme înaintea Olimpiadei de la Rio! Ştiţi ce spunea marea sportivă, astăzi trecătoare ministră? „Astăzi, lotul naţional al României, are mai puţini sportivi calificaţi la olimpiadă decât aveam în 1980, la Moscova- lotul de rezerve!” Am bănuit, încă de atunci, că lucrurile pot involua, dar nu am crezut că se va ajunge atât de jos!
Şi, dacă vreţi, nu despre rezultate este vorba, în primul rând, cât despre mentalitate, despre imbecilitate- chiar, ca să nu mai vorbim de… hoţie! A făcut înconjurul lumii situaţia tricourilor lotului NAŢIONAL olimpic al României, echipamentul fiind, în opinia unei sportive din România- „De la second hand! De la… ajutoare!” Echipamentul era aproape distrus, după doar trei zile de antrenamente, în timpul olimpiadei! Hoţie făcută, cu siguranţă, pentru toţi şmecherii care trăiesc din sportul românesc! Pentru că asta este situaţia, să n-o ascundem- banii s-au cheltuit- dar fără rost şi mai ales, fără folos pentru România!
Între multiplele încercări de manipulare grosolană a realităţii, pentru a nu se scoate în evidenţă realitatea aia, aşa cum a fost ea, un năsărâmbă strâmbă (năimit, cu siguranţă!) a avut tupeul, nesimţirea şi prostia să afirme că, vezi doamne, în comunism se băgau bani în sport pentru… imaginea ţării comuniste! Pentru… propagandă! Păi, măi, idiotule (de fel, măi idioţilor- aici punem şi şefii care i-au sugerat s-o sugă p-asta!) cine ne ţine să cheltuim bani ca să facem propagandă imaginii României, în continuare? Păi, ştiţi ce? Sistemul! Nu sistemul din care faceţi voi parte securişti nenorociţi, ci sistemul aşa cum era el organizat, sistemul care făcea posibilă performanţa, accesul la sportul de cel mai înalt nivel pentru orice copil din România!
Fie el cât de sărac, putea să vină la clubul sportiv, iar dacă muncea mult, avea pasiune, talent şi i se exploatau perspectivele de antrenori bine pregătiţi, atunci se ajungea la performanţă! Aşa a ajuns Nadia Comăneci (fata unor oameni simpli, din zona Bacăului!) aşa au ajuns alţi sportivi din oameni care, cu siguranţă, nu au avut condiţii materiale excepţionale, niciodată, până avea performanţe în sport! Păi de unde venea Ivan Patzaichin? Din vârfurile Bucureştiului? Sau din Delta (la mişto) Văcăreştiului?! Câtă bogăţie o fi în Delta Dunării? Nu era bogăţie, dar au existat condiţiile pentru ca acel tânăr dotat, pasionat şi muncitor să ajungă la performanţe mondiale, în vârful olimpiadelor! Ca să nu mai vorbim de lotul olimpic de gimnastică- intrat în legenda olimpiadelor! Tot aşa, nişte nenorociţi de propagandişti securişti au lansat, la un moment dat (iată, deloc întâmplător, că de acolo a început căderea!) marile acuzaţii cu „lagărul de concentrare“ care ar fi fost, la mintea lor, lotul de gimnastică al României! Erau exploataţi copiii, erau chinuiţi, erau făcuţi varză, de nişte bestii de antrenori! Astăzi, bestiile de antrenori s-au făcut băieţi de plapumă uşoară, fecioarele care merg la gimnastică habar nu mai au ce-i aia marea performanţă şi, iată, iarăşi pentru prima oară în ultimii 50 de ani, România n-a mai avut lotul de gimnastică prezent la Olimpiadă! Să mai vorbim de echipa de handbal? Şi aia masculină, dar şi aia feminină?! Despre ce să mai vorbim?
Păi, practic, despre realitatea care a fost- pentru români- olimpiada a fost aproape de… 112! Atâtea medalii am avut, până în ultima zi a olimpiadei. Câte una de aur, una de argint şi două de bronz! În ultima zi am mai luat una de bronz şi s-au făcut 1… 1… 3! Dar, în realitate, semnalul de alarmă, telefonul de urgenţă ar trebui să funcţioneze pentru sportul românesc, după această uriaşă neperformanţă care a fost prezentată de Rio 2016, pentru România! Din păcate, în afara unor astfel de rânduri pe care, probabil, le vor mai scrie şi alţii, cu siguranţă nu se va întâmpla nimic! Pentru că ăsta a fost planul, de la bun început- România, cândva- o ţară, să devină o colonie care să nu conteze în niciun domeniu! Nici măcar în sport!
Adio performanţe olimpice! Bun venit… (h)eroina mea!…

N.R.ULTIMA ORĂ! Până la urmă, am rămas cu 1… 1… 2! Că un medaliat român a fost depistat dopat şi I S-A LUAT MEDALIA!

prof.dr.SORIN DANCIU