OMUL LUI RADU MAZĂRE a căpușat statul la Festivalul Mamaia, printr-o fundație de nunți și botezuri

Membrii juriului și premianții Festivalului Mamaia 2012 au fost plătiți din bani publici,

fără a se achita taxele datorate statului. Potrivit DNA, schema de evaziune fiscală a fost plănuită de actualul producător general al TVR, Cristian Zgabercea Detalii inedite din dosarul în care producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea (54 de ani), şi naşul acestuia, preşedintele CJ Constanţa (CJC), Nicușor Constantinescu, au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Actualul director din TVR este un apropiat al trio-ului Radu Mazăre, Sorin Strutinsky şi Nicuşor Constantinescu.

Acuzațiile DNA

Zgabercea ar fi întocmit mai multe referate, în calitate de consilier al lui Nicușor Constantinescu, și l-ar fi ajutat pe baronul de litoral să facă finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii de casă. Prejudiciul adus constănțenilor: 18,4 milioane de lei, circa 4 milioane euro. Zgabercea este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, constituire de grup infracțional organizat şi evaziune fiscală. O parte din fondurile CJC au fost direcționate ilegal către Fundația Fantasio din Constanța, potrivit DNA.

Banii au fost folosiţi și pentru cheltuielile legate de organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2012 şi a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc Mamaia 2012. Zgabercea ocupa simultan mai multe funcții-cheie: președinte executiv al Festivalului, consilier al lui Nicușor Constantinescu, președinte al Consiliului Director al Fundației Fantasio și consilier al lui Claudiu Săftoiu- Preşedintele Director General al TVR. Din aceste poziții, Zgabercea putea să direcționeze cum voia fondurile publice. Pentru a fenta plata unor impozite, el a folosit ca intermediar Fundația Culturală Thalia din Agnita (Sibiu), cu care Fantasio a încheiat contracte privind presupuse „servicii artistice”, în sumă de 1.100.000 de lei. Deoarece era vorba de bani publici, Fundația Fantasio avea obligația de a organiza atribuirea contractului de achiziție publică prin licitație deschisă.