Partidele din opoziție nu au câștigat niciun mandat după alegerile parlamentare din Belarus

Partidele din opoziție din Belarus nu au reușit să obțină niciun mandat în urma alegerilor parlamentare care au avut loc duminică în această țară, potrivit primelor rezultate oficiale anunțate de autorități, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Astfel, în urma alegerilor, președintele țării, Alexandr Lukașenko, reușește să își păstreze influența în Belarus. Lukașenko conduce fosta țară sovietică într-un mod autoritar de peste 25 de ani. Duminică, el a anunțat că plănuiește să candideze încă o dată la alegerile prezidențiale, care vor avea loc anul viitor, conform Mediafax.

Potrivit datelor oficiale publicate luni, prezența la vot a fost de 77%, iar niciun partid din opoziție nu a câștigat vreun mandat în Parlament, spre deosebire de alegerile din 2016, când opoziția a reușit să obțină două locuri în Legislativ.

„Rezultatul a fost hotărât dinainte. Autoritățile au selectat candidații. O schimbare a puterii în Belarus nu este posibilă prin intermediul alegerilor”, a declarat Nikolai Statkevich, unul dintre liderii opoziției.

Rusia este principalul aliat al Belarusului, cele două țări cooperând îndeaproape în plan economic și militar, însă Lukașenko a încercat în ultimii ani să normalizeze relațiile Minskului cu Uniunea Europeană și Statele Unite, pentru a contrabalansa influența Moscovei.