PENTRU CE V-AȚI ÎNTOARCE ACASĂ DIN DIASPORA? CIOLOȘ, PLUMB, NICOLAI, MĂSURI. ”ÎN PRIMUL RÂND, SALARIILE”

Pentru ce s-ar întoarce românii acasă din diaspora? Ce cred primii candidați de pe listele PSD, ALDE, USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare? Au răspuns în cadrul dezbaterii electorale organizată de DCNews.
”Cum veți sprijini întoarcerea românilor acasă?” a fost întrebarea Elenei Cristian, în contextul lipsei de forță de muncă.

Norica Nicolai, singura soluție pentru ca românii să se întoarcă acasă

Norica Nicolai, reprezentanta ALDE, a precizat că plecarea românilor că muncească în străinătate este un efect colateral al aderării României la UE, fiind ”un fenomen cu care s-au confruntat toți după aderare”.
”Marea problemă a României este că resursa umană în care a investit nu produce bunăstare pe teritoriul ei, valoare adăugată se duce în economia altor state.” a precizat Norica Nicolai. Singura soluție pe care consideră că poate fi promovată pentru întoarcerea românilor este ”consolidarea economiei românești și a capitalului național”.

Când se vor întoarce românii

”Românii nu vor mai pleca și o parte din cei plecați se vor întoarce acasă când vor avea un sistem de sănătate care să funcționeze, un sistem de educație care să funcționeze, atunci când birocrația nu-i va mai împiedica să investească sau să-și lanseze o afacere” a spus Dacian Cioloș, care a subliniat că a întâlnit mulți români în alte țări cu firme înregistrate în respectivele țări.

”În primul rând, salariile”

”Deja am luat măsuri.” spune Rovana Plumb, care subliniază că au crescut salariile și a creat locuri de muncă. ”În primul rând, salariile” subliniat reprezentanta PSD. Rovana Plumb a dat exemplul salariului medicilor, care a ajuns la nivel european.