Poliţiştii recomandă şoferilor prudenţă la volan, urmare a atenţionării meteorologice de cod galben de ceaţă

Poliţia Capitalei recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, urmare a atenţionării meteorologice de cod galben de ceaţă, informează un comunicat de presă al IGPR.

Poliţiştii recomandă şoferilor să nu bruscheze comenzile vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţii de ceaţă, se dovedesc extrem de periculoase. Poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării regimului legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule. Luminile de întâlnire e recomandabil să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire al parbrizului şi lunetei maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere. Pietonii să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Administraţia Naţională de Meteorologie a lansat, pentru data de 9 ianuarie a.c., o atenţionare meteorologică de tip cod galben de ceaţă, atât pentru municipiul Bucureşti, cât şi alte 31 judeţe (Gorj, Hunedoara, Arad, Bihor, Mehedinţi, Olt, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Cluj, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Botoşani, Galaţi, Vaslui, Iaşi, pentru Dobrogea, iar în judeţele Alba, Mureş, Harghita, Braşov, Sibiu, şi Covasna, pe lângă ceaţă există şi risc de formare a poleiului).

În judeţele mai sus menţionate se circulă cu dificultate din cauza ceţii, care pe alocuri reduce vizibilitatea sub 50 de metri.

De asemenea şi pe autostrăzile A1, A2, şi A3 ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri, iar pe alocuri chiar şi sub 50 de metri.AGERPRES/(AS- autor: Mihaela Tudorache, editor: Mihai Simionescu)