PROTESTE în Capitală: Aproximativ 3.000 de oameni au format logo-ul campaniei „Salvaţi Roşia Montană”, în Piaţa Victoriei. Manifestanţii au trecut şi pe la sediul DNA, apoi au blocat Piaţa Universităţii

Peste 3.000 de persoane au protestat în Capitală, pentru a şaptea duminică la rând, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, prin tradiţionalul marş, care a inclus un flashmob la Guvern prin care s-a format o frunză umană şi un scurt protest la DNA, unde s-a cerut „dosarul Roşia”.
Protestatarii s-au adunat, începând cu ora 16.00, la staţia de metrou 1 Mai, şi au mers în marş, timp de aproximativ trei ore, până la Piaţa Universităţii, în cea de-a şaptea duminică de proteste faţă de proiectul minier.
Manifestanţii au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Montană”, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, „Roşia, Roşia, vine revoluţia” şi au purtat pancarte cu mesaje ca „Roşia Montană – Revoluţia generaţiei noastre”, „Adevărata bogăţie este sănătatea, nu aurul şi argintul”, dar şi „Jos labele de pe Justiţie”. De asemenea, ei au avut un banner de mari dimensiuni pe care erau reproduse chipurile politicienilor Traian Băsescu, Victor Ponta, Rovana Plumb, Dan Şova, Daniel Barbu, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely, Radu Berceanu şi Adriean Videanu, sub textul „Tagma cianuriştilor. Gabriel & Asociaţii”.
Pe traseu, ei s-au oprit în Piaţa Victoriei, unde, cu ajutorul unor bucăţi de hârtie verzi şi roşii pe care le-au ţinut deasupra capului, au format frunza ce reprezintă logo-ul campaniei „Salvaţi Roşia Montană!”.
Pe de altă parte, la sediul DNA, unde manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană s-au oprit aproximativ 10 minute, în contextul scandalului creat în jurul instituţiei după încetarea delegării procurorului Lucian Papici la şefia Secţiei I, nu s-au auzit scandări în sprijinul magistraţilor sau pentru independenţa justiţiei, ci: „DNA, vrem dosarul Roşia”, „DNA fă-ţi birou la Roşia” şi „DNA ce-ai făcut cu Roşia”.
Includerea sediului DNA în traseul marşului a fost decisă de protestatarii faţă de proiectul Roşia Montană, prin votarea diferitelor variante de traseu anunţate pe Facebook, după ce, în urmă cu o săptămână, ei nu s-au alăturat celor care manifestau la DNA în sprijinul instituţiei, deşi unii au propus acest lucru.
Pe 6 septembrie, aproximativ 100 de oameni s-au adunat la sediul DNA unde au scandat lozinci antiguvernamentale, acuzându-l pe premierul Victor Ponta că intervine în Justiţie şi cerând demisia acestuia, după ce, pe 2 octombrie, procurorul general Tiberiu Niţu a dispus încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şeful Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru.
După oprirea de la DNA, protestatarii şi-au reluat marşul către Piaţa Universităţii, făcând auzite şi lozinci împotriva politicienilor: „Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu” şi „USL, PDL, aceeaşi mizerie”.
Cei peste 3.000 de protestatari au reuşit să blocheze încă o dată Piaţa Universităţii, timp de peste o oră, însă după ciocniri cu jandarmii care au încercat să oprească pătrunderea manifestanţilor în intersecţie.
Proteste faţă de proiectul de exploatare de la Roşia Montană au avut loc duminică seară şi la Cluj-Napoca, unde peste 3.500 de manifestanţi au mers în marş scandând „Nu staţi la ferestre, veniţi la proteste”, „Strigaţi cu noi, Ponta la gunoi” şi „Jos Guvernul”, blocând la final Piaţa „Lucian Blaga”, dar şi la Alba-Iulia şi Câmpeni, unde aproximativ 250 de persoane din acest oraş, dar şi din localităţile apropiate s-au adunat în apropierea statuii lui Avram Iancu şi au afişat bannere şi pancarte cu mesaje precum „Uniţi salvăm Munţii Apuseni”, „Moţilor, să fiţi uniţi! Nu vă lăsaţi jefuiţi!” sau „Asta-i ţara moţilor, nu e tagma hoţilor!”.
Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.
În urmă cu o săptămână, aproximativ 7.000 de protestatari faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au mers în marş timp de aproximativ trei ore, din cartierul Militari până în Piaţa Universităţii.

SURSA:MEDIAFAX