Ramona Mănescu: FMI a cerut privatizarea CFR Marfă până la 15 octombrie

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat, miercuri, că FMI a cerut ca privatizarea CFR Marfă să fie finalizată cel mai târziu la 15 octombrie. Ramona Mănescu a mai spus că în cursul zilei de miercuri va avea discuții cu FMI pe tema acestei privatizări.“Acele 60 de zile din Hotărârea de Guvern erau prevăzute în scrisoarea-acord cu FMI. 60 de zile, dar nu mai târziu de 15 octombrie. A fost cerința FMI în scrisoare cu board-ul”, a completat ministrul.

La începutul acestei săptămâni, reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat pentru Agerpres că autoritățile române nu au avut niciun termen-limită pentru finalizarea privatizării CFR Marfă, astfel că și-au îndeplinit obligațiile asumate prin scrisoarea de intenție.

“România și-a îndeplinit obligațiile din scrisoarea de intenție, care au inclus inițierea unui proces de privatizare a CFR Marfă. Există, de asemenea, un angajament ferm pentru transferul proprietății și al controlului, dar nu a fost stabilit niciun deadline în acest sens, în condițiile în care aceste lucruri depind de factori pe care Guvernul nu îi poate controla”, a spus Tolosa.

Întrebat dacă Guvernul are vreo responsabilitate privind eșecul privatizării CFR Marfă, el a răspuns: “Este prea devreme pentru a trage astfel de concluzii. Trebuie făcute cu atenție analize pentru a fi învățate lecțiile pentru viitor”.

Potrivit scrisorii de intenție convenite cu FMI, dacă procesul de privatizare întâmpină obstacole insurmontabile, licitația pentru privatizarea pachetului majoritar al CFR Marfă se va relua, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale.

sursa – dcnews