Rusia se află la decizia ruperii acordului de asociere a Ucrainei cu UE

Mikola Azarov, premierul Ucrainei, a confirmat că Rusia se află la originea deciziei de a suspenda pregătirea unui acord de asociere a guvernului de la Kiev cu Uniunea Europeană, a confirmat marţi premierul ucrainean Mikola Azarov, relatează AFP.
“Rusia a propus amânarea semnării şi începerea de negocieri”, a declarat Azarov, în contextul în care UE a acuzat Moscova de faptul că a exercitat presiuni asupra Kievului cu scopul de a împedica acest acord.
Premierul a afirmat, însă, că nu s-a convenit nimic cu Masocova referitor la compensaţii în schimbul acordului cu UE. ”Bineînţeles că nu”, a răspuns el într-o întâlnire cu jurnalişti străini.
El a spus că nu există un “acord precis” cu privire la revizuirea preţului gazelor ruse pentru Ucraina.
”Lansăm negocieri la începutul lui decembrie cu Rusia asupra restabilirii unor relaţii comerciale şi economice normale”, a anunţat Azarov
Pe de altă parte, Uniunea Europeană nu a oferit Ucrainei susţinerea necesară în situaţia economică dificilă în care se află ţara, a adăugat Azarov.
Azarov a acuzat totodată Fondul Monetar Internaţional (FMI) că a înăsprit, înaintea adoptării acordului, condiţiile acordării unui împrumut.
“Dacă nu am fi soluţionat conflictul cu Rusia, am fi fost nevoiţi să facem faţă unei catastrofe” economice, a oferit el asigurări.
Premierul ucrainean a anunţat că preşedintele Viktor Ianukovici va purta, în cursul summitului Parteneriatului Estic, joi şi vineri, “consultări” cu privire la posibilitatea încheierii ulterior a unui acord de asociere.

SURSA:DCNEWS