Rusia, strategie militară modificată cu NATO la graniță

Rusia își va modifica strategia militară

ca răspuns la extinderea NATO în estul Europei și apropierea de granițele sale, dar și ca urmare a crizei din Ucraina și a planului scutului american antirachetă, a declarat un consilier pe probleme de securitate al Kremlinului, conform RIA Novosti, preluată de AFP și Reuters.

„Faptul că infrastructura militară a statelor membre NATO se apropie de granițele noastre, inclusiv prin extindere, își va păstra locul ca una dintre amenințările externe pentru Federația Rusă”, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti Mihail Popov, adjunctul șefului Consiliului pe probleme de securitate de la Kremlin.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat luni că Alianța Nord-Atlantică va deveni ”mai vizibilă” în statele membre din flancul estic prin constituirea unei forțe avansate care să răspundă rapid amenințărilor, dar, pentru a nu încălca actul fondator Rusia-NATO, nu vor fi constituite baze permanente în aceste țări.

Cei 28 de lideri ai țărilor Alianței urmează să adopte la summitul de săptămâna aceasta din Țara Galilor un plan de reacție (Readiness Action Plan — RAP), ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina, care au determinat unele state din flancul estic al Alianței, precum România, Bulgaria, Polonia sau țările baltice, să se simtă amenințate de Rusia, potrivit AFP.

NATO intenționează să desfășoare cinci baze în Europa de Est, în țări precum Letonia, Lituania, Estonia, România și Polonia, potrivit Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
– See more at: http://www.dcnews.ro/rusia–strategie-militara-modificata-cu-nato-la-graniprc-c8prc-9ba_452566.html#sthash.WnPFidcW.dpuf