SĂ IEŞI VIU DIN „GRUPA… MORŢII”!

Am evitat să scriem despre Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia, deşi experienţa de cronică sportivă este una dintre cele mai vechi pe care le-am practicat, încă din copilărie. Cronică de fotbal am făcut şi pentru meciurile din Divizia B, inclusiv transmisiuni sportive.
Dincolo de faptul că fotbalul românesc este din ce în ce mai slab şi, până la urmă, ce naiba să scrii despre el (?!) atunci când vine vorba despre Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia, atunci el este mai mult decât controversat!
Şi aici nu ne referim la protestele cetăţenilor brazilieni, tot mai deranjaţi de faptul că sărăcia care a cuprins ţara numai de miliardele (19 miliarde de dolari) aruncate pe un campionat mondial care brazilienilor nu le aduce cine ştie ce avantaje, nu poţi vorbi, dar am şi realizat că dacă e să faci jurnalism în cadrul acestui campionat de fotbal mult mai interesant ar fi să vorbeşti despre… deturnare de fonduri! Pentru că, de exemplu, un stadion mai mic decât stadionul naţional din România, care a costat vreo 240 milioane de euro, în Brazilia a costat… 800 milioane de euro! Şi de aici ar putea deveni interesante subiectele de presă, mai puţin cele legate de fotbal.
După ce în primul meci al campionatului am văzut că Brazilia este departe de gloria de odinioară (ba chiar foarte departe) încât arbitrii au fost nevoiţi să recurgă la jenante ajutoare pentru a o face să câştige (un meci, pentru că în al doilea nu au avut ce-i face şi a terminat la egalitate cu o echipă necunoscută!) am realizat că nici fotbal nu este ceea ce ar fi de aşteptat din partea multor locuitori. Mai mult decât atât, surpriza înfrângerii Spaniei de către Olanda a fost urmată de surpriza eliminării Spaniei (să nu uităm, actuala campioană mondială).
Şi totuşi, de ce m-am hotărât să scriu despre acest campionat de fotbal? Păi, pentru că aşa s-au nimerit lucrurile, iar punctul de plecare îl constituie chiar meciul în care Spania a fost eliminată. Cel cu reprezentativa statului Chile…
Despre prezenţa echipei statului Chile la campionatul din Brazilia am aflat nu urmărind rezultatele meciului direct, ci descoperind un videoclip impresionant! Un videoclip de promovare a campionatului şi a prezenţei echipei chiliene, la această ediţie a mondialului brazilian. Despre ce era vorba? Mulţi îşi aduc aminte, cu siguranţă, de accidentul dramatic întâmplat în Chile, în urmă cu un an şi ceva, atunci când un număr de 38 de mineri a rămas în mină! Blocaţi! Blocaţi nu o zi, nu două, ci 2 (DOUĂ) luni! Două luni sub pământ, fără hrană, cu apa din mină, două luni în care toţi cei care urmăreau, cu disperare, tot ceea ce se întâmpla în mina respectivă nu mai aveau nici un fel de speranţă pentru cei rămaşi în adâncurile pământului! Două luni în care aceşti oameni au fost prinşi în ghearele morţii, spre disperarea tuturor apropiaţilor şi cu tot mai palida speranţă că vor mai ieşi, vreodată, la suprafaţă. Şi, după o perioadă atât de îndelungată, în mod miraculos şi cu ajutorul Celui de Sus, cei 38 de mineri au scăpat cu viaţă! Au revenit la suprafaţă! Au putut, din nou, să respire aerul planetei!
Evenimentul a trecut şi, acum, ce vedeam în acel videoclip? Un grup de oameni, despre care aveam să aflăm că sunt cei 38 de supravieţuitori ai dezastrului, în faţa căruia se afla un bărbat, mai în vârstă, foarte puternic în mesajul pe care îl transmitea, cu o privire fioroasă, războinică, a unui luptător. Era conducătorul minerilor supravieţuitori pentru că grupul filmat era al minerilor care ieşiseră din ghearele morţii! Fără să înţelegi foarte bine limba, dar cunoscând sensul videoclipului înţelegeai, imediat, mesajul minerilor transmis de şeful lor… Ei se adresau echipei naţionale de fotbal al statului Chile, calificată la Campionatul Mondial şi căzută, prin tragere la sorţi, în cea mai grea grupă din câte se imaginaseră! Alături de campioana mondială- Spania! Şi alături de echipa pe care mulţi o văd drept potenţială campioană mondială- Olanda! Pe bună dreptate, grupă denumită… GRUPA MORŢII! În dezamăgirea care a cuprins iubitorii fotbalului chilian care au văzut ghinionul pe care echipa lor l-a avut, şeful minerilor scăpaţi din ghearele morţii le transmitea fotbaliştilor din „Grupa Morţii”: „Să nu vă fie frică! Să vă luptaţi, până la capăt! Noi am văzut moartea! Noi am fost morţi pentru toată lumea! Şi am crezut că vom învinge moartea! Şi am învins-o! Voi să nu vă speriaţi de „Gupa Morţii”! Vom învinge! Veţi trăi!…”- era mesajul transmis de mineri, către echipa tot mai timorată în faţa perspectivei de a se întâlni cu unele dintre cele mai titrate echipe ale fotbalului mondial, echipe în faţa cărora avuseseră neşansa să se afle în GRUPA MORŢII!
Şi au venit meciurile… În primul meci Chile a învins, neaşteptat! După care au întâlnit Spania! Pe care au învins-o într-un mod şi mai neaşteptat! Eliminând Spania din campionatul mondial şi calificând echipa statului Chile în optimi! Într-adevăr, mesajul minerilor scăpaţi din ghearele morţii a ajuns la fotbaliştii scăpaţi din GRUPA MORŢII!
Şi dacă ar mai fi ceva de spus, mai trebuie adăugată o realitate: la câteva luni după ce au scăpat din accident, minerii au aflat o surpriză totală, cu stupoare- că instanţa nu l-a găsit vinovat pe proprietarul minei din care ei au scăpat cu viaţă, pur şi simplu printr-un miracol! Şi atunci, în faţa acelei nedreptăţi, acelaşi şef al minerilor a dat următoarea declaraţie, tot pentru camerele de filmat: „În faţa aceste nedreptăţi, singurul sentiment pe care îl am este că aş dori să îmi sap o groapă adâncă, să mă bag acolo şi să nu mai aştept să vină să mă scoată cineva!”. Cine spunea că fotbalul nu este rupt din viaţă?!…
prof.dr.Sorin Danciu