Sindicaliştii Sanitas cer demisia lui Nicolăescu

După întâlnirea de luni aceștia au spus că resping ideea „transformării spitalelor în SRL-uri, asociaţii şi fundaţii”, și afirmă că vor continua mişcările de protest. Aceștia cer de asemenea demisia ministrului Eugen Nicolăescu.

Uniunea Sindicală Sanitas Bucureşti informează că biroul executiv al Federaţiei a avut o nouă întâlnire, luni, cu o delegaţie a Ministerului Sănătăţii (MS), condusă de ministrul Eugen Nicolăescu, fiind discutare trei subiecte: negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate, statutul spitalelor şi legislaţia privind salarizarea personalului medical.

„Reprezentanţii Federaţiei Sanitas din România au respins categoric ideea transformării spitalelor în SRL-uri, asociaţii şi fundaţii, motivând că acest lucru ar duce la o privatizare mascată a unităţilor sanitare. Pe lângă alte argumente, ministrul Sănătăţii a afirmat că prezenta lege trebuie schimbată, fiind o lege «comunistă», cu toate că a intrat în vigoare în mandatul precedent al domnului Nicolăescu”, a declarat preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Husanu, potrivit realitatea.net.

Referitor la salarizarea personalului medical în funcţie de performanţă, propusă de minister într-un proiect-pilot, sindicaliştii cred că vor beneficia de salarizare suplimentară doar câteva sute de medici, peste 90 la sută din personalul medical urmând să rămână cu salarizarea actuală.

„În aceste condiţii, Federaţia Sanitas din România va continua mişcările de protest, urmând a scoate în stradă, în 2 noiembrie, toate categoriile de personal medical şi ia în considerare organizarea grevei generale la sfârşitul lunii noiembrie, grevă pe care, surprinzător, domnul ministru a afirmat că şi-o doreşte. Pe lângă revendicările de până acum ale Sanitas, de azi, se mai adaugă una: demisia actualului ministru al Sănătăţii”, se arată într-un comunicat de Sanitas Bucureşti.

De cealaltă parte, MS precizează că, în urma discuţiilor purtate luni, va înainta o serie de propuneri de modificare a proiectelor pilot privind statutul spitalelor şi creşterea veniturilor medicilor şi echipelor medicale.
Angajaţii din sistemul sanitar au fost, în intervalul 14-16 octombrie, în grevă japoneză.

Angajaţii din sistemul sanitar au protestat în septembrie la sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor, cerând respectarea promisiunilor din programul de guvernare pentru sănătate.

Ei vor să declanşeze, în noiembrie, greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund solicitărilor acestora

sursa cotidianul