Șoc la CNA: Răsvan Popescu și Christian Mititelu, găsiți incompatibili

Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul membrilor CNA Mititelu Christian și încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de natură penală de către Popescu Răsvan, fostul șef al instituției.

Potrivit ANI, Rasvan Popescu ar fi încasat 15.000 de euro de la MEDIA PRO PICTURES S.AChristian Mititelu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 4 noiembrie 2008 – 15 decembrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcția de Președinte și, ulterior, pe cea de Vicepreședinte al Asociației „Alianța Civică”, cât și calitatea de membru al C.N.A. (asimilată funcției de secretar de stat). Conform prevederilor legale, „calitatea de membru al Consiliului este incompatibilă cu funcțiile publice sau private, cu excepția celor didactice, dacă nu dau naștere unor conflicte de interese”, se arată într-un comunicat al ANI

Potrivit comunicatului ANI, Mititelu nu a respectat dispozițiile art. 12, alin. (5) din Legea nr. 504/2002, potrivit cărora „Membrii Consiliului care, în momentul numirii, se află în una dintre situațiile prevăzute la alin. (2) – (4) au la dispoziție un termen de cel mult 3 luni pentru renunțarea la calitatea sau la acțiunile respective, perioadă în care nu au drept de vot în Cadrul Consiliului” și ale art. 99, alin. (1), lit. j) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Persoanelor care exercită următoarele demnităţi publice şi funcţii publice de autoritate din cadrul autorităţilor şi instituţiilor aflate exclusiv sub control parlamentar […] membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului li se aplică dispoziţiile art. 72 şi regimul incompatibilităţilor […] pentru miniştri şi, respectiv, secretari de stat, precum şi incompatibilităţile prevăzute în legi speciale”.

În cazul lui Răsvan Popescu, ANI precizează că acesta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât, în calitate de membru al C.N.A. (mandatele 2006 – 2012, 2012 – 2018), respectiv, de Președinte al C.N.A. (29 iunie 2007 – 19 decembrie 2012), în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a soluționat cereri și a participat la luarea unor decizii în urma cărora s-au acordat autorizații de licență audiovizuală pentru S.C. PRO TV S.A. De asemenea, POPESCU RĂSVAN s-a aflat în relații comerciale și a beneficiat de foloase patrimoniale în cuantum de 15.000 Euro de la S.C. MEDIA PRO PICTURES S.A.

Din activitatea de evaluare, a rezultat faptul că atât PRO TV S.A., cât și MEDIA PRO PICTURES S.A. (societate comercială din partea căreia POPESCU RĂSVAN a realizat beneficii materiale în cuantum de 15.000 Euro) au același acționar, și anume CME Investments B.V.

Astfel, POPESCU RĂSVAN nu a respectat dispozițiile art. 253¹, alin. (1) din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către POPESCU RĂSVAN a infracțiunii de conflict de interese.

sursa – dcnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *