Specialistii avertizeaza: CONSUMUL EXCESIV DE APA poate dauna sanatatii

O directiva europeana din 2011 spune ca „apa nu poate preveni deshidratarea”. Afirmatia are la baza un studiu care a durat trei ani si care a concluzionat ca apa nu este responsabila de hidratarea organismului.

Deci, oricata apa am bea, acest fapt nu poate controla deshidratarea, care are alte cauze, fiind o afectiune provocata de un dezechilibru ce nu poate fi rezolvat doar prin consumul de apa.

O cercetatoare din Scotia afirma ca excesul de apa poate duce la scaderea puterii de concentrare sau la hiponatremie, adica la scaderea cantitatii de sodiu din organism sau chiar la umflarea creierului. Ca sa nu mai vorbim de tulburarile somnului, prin folosirea frecventa a toaletei pe timpul noptii.
Risc major: intoxicatia cu apa

Se pare ca toate exagerarile legate de un consum mare de apa aveau la baza interesele producatorilor de ape imbuteliate. In final, specialistii au ajuns la concluzia ca trebuie sa bei apa doar cand iti este cu adevarat sete.

Chiar daca suna ciudat, intoxicatia cu apa declanseaza un fenomen asemanator inecului. De ce? Pentru ca se produce un dezechilibru electrolitic (scade nivelul de sodiu din organism), care poate provoca puls neregulat, probleme pulmonare, sufocari.

Pe de alta parte, umflarea creierului poate duce la convulsii sau la stari de coma. In aceste situatii se recomanda limitarea consumului de apa si administrarea de solutii saline.
Directiva Uniunii Europene

Regulamentul UE nr. 1170/2011, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 299/1, SE, statuteaza ca „apa nu poate preveni deshidratarea”.

Aceasta decizie, bazata pe un studiu facut in Italia, a primit avizul presedintelui UE. Ca urmare, UE a interzis firmelor care imbuteliaza apa sa foloseasca mesajul publicitar conform caruia apa asigura o hidratare corespunzatoare.

sursa: stirile.rol.ro