TEORIILE DESPRE JOCURILE DE PUTERE CARE CIRCULĂ DUPĂ ULTIMUL DOSAR AL DNA PE NUMELE LUI TĂRICEANU – CINE PROFITĂ?

Imediat după ce a devit clar că Direcția Națională Anticorupție a lansat o nouă ofensivă spre ”marii rechini”, au început să apară mai multe teorii interesante despre cine profită: PSD și președintele Liviu Dragnea, PNL, președintele Klaus Iohannis sau toți la un loc…
Este deja oficial! Președintele Senatului României și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de DNA de luare de mită și în consecință Senatului României i s-a solicitat încuviințarea urmăririi penale pe numele său. De acum încolo urmează procedurile parlamentare, Biroul Permanent, transfer Comisie Juridică, cercetare dosar, audiere, raport și vot în plenul Senatului.
La prima vedere foarte mulți analiști și politicieni s-au aruncat să spună că este un joc pierdut al ”statului paralel”, al DNA și că prin majoritatea pe care o are la Senat celor din Coaliția PSD-ALDE le va fi ușor să respingă solicitarea. Poate fi exact așa… sau poate fi și radical diferit. Este adevărat că PSD-ALDE au majoritate… dar e bine de știut ca PSD singur are majoritatea absolută în Senatul României.
Și de aici lucrurile se complică. Săptămâna viitoare în plenul Parlamentului European se va da un vot crucial pentru România. Perspectivele sunt destul de proaste – VEZI AICI. Miza este statul de drept. Își va permite oare PSD să repingă o solicitare venită de la DNA doar dând vina pe ”statul paralel”? Jocul politic de tip european ar spune clar NU. Nu îți poți permite așa ceva cu privire la acuzația gravă de corupție și să blochezi prin voință poliică anchetarea celui de al II-lea om în stat. Evident că PSD ar putea să respingă solicitarea DNA și atunci dosarul se închide, dar asta clar va însemna o problemă foarte mare pentru România cu doar câteva săptămâni înainte de preluarea președinției Consiliului European. Dar dacă PSD nu se va opune și va da undă verde pentru cercetare invocând argumentele de tip european (că doar anchetarea nu înseamnă automat condamnare și Tăriceanu se poate bate în justiție)?
Și acum teoriile care pot decurge de aici:
1.Profită PSD și Liviu Dragnea. Un Tăriceanu anchetat de DNA ar fi ceva nesperat pentru PSD. Odată ajuns pe mâinile DNA lucrurile o iau răzna pentru șeful ALDE. Urmărirea penală poate dura de la câteva luni la peste jumătate de an și chiar mai mult. În cel mai bun caz șeful ALDE va ajunge spre campania pentru prezidențiale în fața unei instanțe de judecată. În aceste condiții PSD va spune clar că un om cu așa probleme penale nu poate reprezenta candidatul comun al Coaliției și în aceste condiții pentru ALDE lucrurile vor fi fără ieșire:
A)râmân în Coaliție și susțin candidatul PSD: Avantajul va fi că pot supraviețui ca partid și se vor bucura chiar și limitat de avantajele guvernării
B)rup Coaliția și îl susțin pe Tăriceanu cu problemele lui penale și riscă pe termen mediu să se autodizolve, parte în PSD, parte în PNL
2.Profită PNL și Klaus Iohannis. Un Tăriceanu anchetat de DNA înseamnă verde pentru președintele Klaus Iohannis în drumul spre un nou mandat la Cotroceni. Nu va putea exista acel personaj care să aibă priză și la publicul de dreapta și la cel de stânga, un care cu eventualul sprijin al PSD și ALDE să acceadă în Turul II și printr-un concurs de împrejurări interne și/sau internaționale să poată ajunge chiar președintele României. Fără un prezidențiabil de calibru ALDE nu are nici un viitor – va rămâne pe termen lung prizonierul PSD sau pur și simplu se va dizolva… parte în PSD, parte în PNL.
Și evident… un Tăriceanu cercetat penal de DNA pentru fapte de corupție nu va putea conduce un ”mare PNL”, rezultat din eventuala fuziune dintre PNL și ALDE, ci va rămâne un soldat credincios PSD care nu va mai mișca în front de frica ”stăpânilor” de la PSD care să lasă ALDE fără ceea ce deține în prezent.
Suntem evident pe tărâmul calculelor și al speculațiilor politice deocamdată. Viitorul apropiat ne va desluși sensul bătăliei la care asistăm. Este totuși important să nu ne uităm doar la personajul țintă, ci și la cine ar putea profita de împiedicarea lui Tăriceanu.
Interesantă va fi și atitudinea ALDE. În ultimele săptămâni oamenii lui Tăriceanu au dat sentimentul că șantajează din greu PSD-ul:
-legea off-shore, unde au blocat mult timp un vot pe această lege
-înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, unde ministrul Energiei și liderii ALDE în frunte cu Tăriceanu încă blochează adoptarea Hotărârii de guvern de înființare a FSDI
-votul alături de opoziție la Legea privind revenirea la alegerea primarilor din două tururi de scrutin
-Autostrada Unirii (sau a Moldovei), unde liderii ALDE au fost foarte vehementi și au criticat guvernul alături de Opoziție
-șantajul anunțat public cu nevotarea Proiectului Bugetului de stat pe 2019…
Va mai fi ALDE vocal la adresa PSD de acum încolo?
Urmează zile, luni și cel puțin 2 ani foarte ciudați.