TURISMUL ŞI… TERORISMUL!

Cu siguranţă, toţi cei care au ieşit din localităţile lor, în luna august (cu diverse treburi, ori în vacanţe şi concedii) au constatat un fenomen extrem de ciudat, nemaiîntâlnit- până acum- în România: o aglomeraţie, excesivă, pe toate şoselele din România! Mai ales pe cele mai circulate, de trafic internaţional! Ca să nu mai vorbim de autostrăzi, de intrările în marile localităţi. Dăm, la o parte, litoralul, dăm şi centura Bucureştiului (în general, aglomerate) şi am constatat că peste tot, în România lunii august 2016, parcă a înnebunit lumea! Maşini peste maşini şi la mijloc… iar, maşini! Am asociat această situaţie cu o altă informaţie pe care am primit-o de la reprezentanţi ai patronatului din turismul românesc: în luna august, aproape toate hotelurile au fost blocate! Turişti, în neştire, practic- în multe staţiuni, nici o cameră liberă! „Nu s-a mai văzut aşa ceva dinainte de 1990! Când, oricum, traficul era cu totul şi cu totul altul!…“
Desigur, am căutat să înţelegem ce s-a întâmplat, care ar fi explicaţia acestui adevărat fenomen pe care, cu siguranţă, dacă urmăreşti situaţia din România, trebuie să-l analizezi. Pentru că, nu-i aşa, turismul are o anumită cotă de dezvoltare, în România, dar ea este încă departe de ceea ce ar putea reprezenta maximum pentru o ţară dezvoltată! Practic, dacă facem o socoteală pe baza chiar a datelor oficiale, aproape un milion de oameni pleacă în vacanţe şi concedii, mulţi- pe litoralul românesc, alţii- la diverse staţiuni montane, unii- în străinătate. Cu toţii, însă, nu depăşesc un milion de locuitori- şi asta, în cele mai fericite cazuri! Trecem peste faptul că, din cei 20 de milioane (câţi om mai fi, că nimeni nu ştie!) în concediu nu pleacă decât această cifră de oameni, cam a 20-a parte dintre locuitorii României. Cu toate acestea, însă, în această perioadă aglomeraţia a fost mult mai mare, participanţii la trafic depăşind, cu siguranţă, cifra respectivă. Vorba cuiva: „la ora asta, numai în Bucureşti sunt peste un milion de maşini! Şi asta, cu optimism, pentru că unii vorbesc de aproape două milioane, cât timp multe familii au două-trei maşini, iar societăţile comerciale, care cât a putut să adune!“ Şi atunci? Şi atunci, rămâne întrebarea- de unde această aglomeraţie?
Păi, dintr-un cuvânt care rimează cu „turism“… şi anume- „terorism“! Este prima dintre explicaţii, dar, după cum veţi vedea, nu singura!
Pentru că, totuşi, ce s-a întâmplat, la începutul anului 2016, ba până şi la declanşarea perioadei de concedii din iulie şi august? Mai multe atentate teroriste, pornind din Turcia până în inima Europei! În Franţa, de exemplu… ori, aşa cum ne spun toţi investitorii din turism, pentru doritorii de concedii în afara ţării, Turcia era una dintre zonele cele mai importante! Din două motive- preţurile, relativ accesibile- asta din cauza ruşilor care reprezintă maximum de turism în Turcia şi care nu-şi permit preţuri prea mari) până la tratamentul de all-inclusive care te duce, de cele mai multe ori, la limitele legendei! Toate acestea au fost posibile în turismul din Turcia. Ori, în condiţiile în care s-a întâmplat ce s-a întâmplat chiar pe faimosul aeroport din Istanbul, mulţi potenţiali turişti au preferat să nu mai meargă în Turcia! Dar nici în Occident nu au mai putut să ajungă, atâta timp cât pe zonele foarte importante ale turismului, dintotdeauna, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat- acţiuni teroriste, nenorociri! Şi atunci, mulţi, foarte mulţi dintre potenţialii turişti români care plecau în străinătate, cu toţii au luat decizia să rămână în ţară! Mărind, neaşteptat, numărul turiştilor care au preferat litoralul românesc!
Desigur, explicaţia nu este suficientă- nu erau atât de mulţi români care plecau în străinătate câte maşini s-au văzut pe şoselele patriei în luna august! Şi atunci, am găsit cealaltă explicaţie exponenţială: în luna august, majoritatea firmelor din occident dau concedii angajaţilor! Motiv pentru care, mulţi dintre românii care muncesc în străinătate, au venit în concedii, înapoi, în ţară! Zeci de mii, sute de mii! Românii plecaţi afară, în august au venit, înapoi, în ţară! Am putea spune că în luna august 2016, România a recâştigat populaţia pe care a pierdut-o, în aceşti 26 de ani! A recâştigat-o, însă, doar pentru o lună de zile, pentru că oamenii au plecat, înapoi, la locurile de unde îşi câştigă traiul zilnic! Ţara lor nefiind în stare să îi ţină acasă!…
Nebunia a fost nu că au fugit oamenii de terorism, nici că au venit românii, în număr atât de mare, înapoi, în ţară. Nebunia a reprezentat o realitate devenită vizibilă, prin această situaţie: ŞOSELELE… AUTOSTRĂZILE… ROMÂNIA NU ESTE PREGĂTITĂ pentru un trafic de excepţie, deci pentru un turism năvalnic, potenţial, în această ţară! Degeaba faci tu reclamă şi-i convingi pe unii şi pe alţii să vină şi să vadă minunile, de la un litoral cu preţuri accesibile pentru buzunarele occidentalilor, până la castelul lui Dracula, dacă pentru a ajunge până acolo, omul trebuie să-şi mănânce zilele (la propriu, zile în şir!) ca să ajungă dintr-o parte în alta a unei ţări, până la urmă nu atât de mare, dar suficient de mică pentru necesitatea de transporturi într-un asemenea caz!
Acum se văd „roadele“ dezastrului provocat de clasa politică românească, în toată această perioadă- N-AU FOST ÎN STARE SĂ FACĂ NIŞTE AUTOSTRĂZI NECESARE! N-au fost în stare să facă şosele de centură pentru marile oraşe! N-au fost în stare de nimic în interesul ţării, iar rezultatul se vede- şi dacă ar exista doritori să vină la turism, în România, al doilea an s-ar duce, dracu’, în orice altă parte, dar n-ar mai veni acolo! Românii- românii, ce să facă, săracii? Se întorc acasă, la familii, la părinţi, la rude, înghit în sec şi stau ore în şir, la coadă, la vamă- o dată ca să intre, după aia ca să iasă din ţară! Din ţara lor, ţară care nu este în stare să le ofere cele necesare!
TURISMUL şi TERORISMUL au făcut, în acest an, o afacere grozavă pentru investitorii din turism, din România. Care, firesc (şi la mintea lor) ce credeţi că au decis, când încă nu se închisese sezonul? De la anu’ vor mări… preţurile! Că au clienţi, nu mai pleacă în Bulgaria, Turcia, Grecia, ori în altă parte! Dacă atât au înţeles ei din asta, probabil că terorismul o să vină şi peste turismul românesc!…
prof.dr.SORIN DANCIU