Ultima soluție a PSD dacă Băsescu continua boicotarea Guvernului

Confruntat cu amenințările președintelui că nu va semna decretele de numire ale noilor miniștrii, PSD pregătise un plan de retorsiune împotriva lui Traian Băsescu. Surse DC News au confirmat că social-democrații și aliații lor erau gata să-l suspende demonstrativ pe șeful statului și să-l repună în funcție după ce președintele interimar ar fi numit miniștrii cabinetului Ponta III.
Dacă Traian Băsescu refuza în continuare să semneze decretele de numire în funcție a noilor miniștrii, USD plănuia să strângă o majoritate de 2/3 în Parlament pentru a-l putea suspenda pe șeful statului.
Ca urmare a procedurii de suspendare, scaunul de la Cotroceni ar fi fost ocupat ad-interim de președintele Senatului. Planul PSD prevedea ca președintele Interimar al României să numească miniștrii cabinetului Ponta III, după care decretul de suspendare a lui Băsescu să fie revocat, iar acesta să revină în funcție.
USD prezuma că o astfel de mișcare nu ar fi fost blamată de cancelariile occidentale, care ar fi preferat suspendarea președintelui decât refuzul acestuia de a respecta voința Legislativului unei țări care este, conform profesorului Cristian Pîrvulescu, o republică parlamentară.
De altfel, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că va scrie tuturor preşedinţilor parlamentelor din UE pentru a condamna “atitudinea nedemocratică manifestată de preşedintele Traian Băsescu”, care blochează instituirea unui nou Guvern încălcând regulile democraţiei.
Miniștrii Guvernului Ponta III au depus, miercuri seară, jurământul, în prezența președintelui Traian Băsescu. Șeful statului a acceptat să semneze decretele de numire după ce a ajuns la o înțelegere politică cu premierul Victor Ponta, care s-a angajat să-și asume răspunderea pentru un nou program de guvernare.

SURSA:DCNEWS